Jag har fått ett nytt spännande uppdrag att undervisa nyanlända elever och titta på hur digitala resurser och verktyg kan stötta elevernas språkutveckling.
På Villanskolan i Ängelholm har vi förmånen att ha många olika digitala resurser och tekniska hjälpmedel som kan stödja elevers lärande och utveckling. Det jag genast kan se är att användningen av digitala resurser skapar ett inkluderande arbetssätt och ökar motivation, men även lust att lära hos eleverna.
Här kommer en lista över det jag ofta använder i undervisningen med de nyanlända eleverna:
- iPad med självrättande appar
- Översättningsappar
- Talsyntes – ljudande tangentbord
- Bildstöd – att skriva med bilder
- Gleerups digitala läromedel – översättningsverktyg och studiestöd
- Inläsningstjänst – Begreppafilmer
- Polyglutt
I detta första blogginlägg kommer det att handla om iPad och appar. I kommande blogginlägg kommer jag att beskriva lite mer ingående hur vi arbetar med t ex översättningsappar, bildstöd och inlästa böcker.
iPad och Självrättande Appar
När en nyanländ elev kommer till oss får de tillgång till en iPad med ett antal utvalda appar.
Färdighetsträning med hjälp av självrättande appar på iPaden upplevs oftast lustfylld. En fördel är att de kan nöta in vissa typer av kunskaper genom repetition och direkt respons genom programmen/apparna. Vi använder oss av bl a tre självrättande språkappar: Hej svenska, Läskod och Alfavux .
I Ivana Ekelunds blogginlägg beskriver hon apparna och skriver även detta som jag tycker är mycket tänkvärt:
Stöttning under lärandeprocessen är vad effektiv återkoppling handlar om: att ge eleven tips på VAD hen kan göra och HUR för att lyckas och lära sig mer. Därför tycker jag att vi inte ska lämna våra elever ensamma med självrättande appar och verktyg, hur pedagogiska och bra de än är.
I Ivanas blogginlägg finns blanketter som kan laddas ner och användas om eleverna behöver ramar, strukturer och rutiner. Blanketterna är till för eleven att pricka av en avklarad nivå och på så sätt komma ihåg hur långt hen har kommit i appen. Elever utan skolbakgrund behöver tillägna sig rutiner och studieteknik och lära sig att arbeta systematiskt mot ett mål.
Nästa blogginlägg kommer att handla om hur eleverna tränar bokstavsljud med hjälp av ljudande tangentbord och använder talsyntes.
I Anna Kayas Ny i svenska skolan ger hon många tips på sådant som är bra att tänka på när man får in nyanlända elever i sin grupp.
Kommentera