På Villanskolan har vi under många år genomfört Safer Internet Week (vecka 6) även i år kommer vi ha aktiviteter för att belysa möjligheter och risker med Internet. Den 5 februari är det Safer Internet Day och dagen har som syfte att sprida information om hur vi tillsammans kan få ett tryggare och säkrare internet. Detta tror vi görs bäst genom att skapa en dialog mellan barn och vuxna kring vad som sker på nätet. För alla unga är nätet en möjlighet att få kunskap, kontakter och utvecklas socialt. Men det är samtidigt en plats där de riskerar att utsättas för kränkningar och luras av personer bakom falska identiteter. Att använda nätet på ett tryggt sätt kräver viss kompetens.
Årets slogan är: ”Together for a better internet”
Förslag på aktiviteter åk.F-3
- Internet -så funkar det! En illustrerad berättelse för lågstadiebarn som förklarar hur internet fungerar.
- På iiS Digitala lektioner finns många bra lektioner om Internet. Det är enkelt att filtrera så du hittar det som passar din elevgrupp. En av lektionerna heter Lag, rätt och etikett på nätet. Lektionen handlar om normer och regler i digitala miljöer. Är du en schysst och snäll person på nätet? Vänner på nätet är också en lektion som passar för de yngre eleverna eller kanske du vill köra lektionen Vilka regler finns på Internet?
- Surfarna Ett minidrama för årskurs F-3 på ämnet digital kompetens. I filmerna som är ca. 10 min/st tar de upp frågor om: Hur sprids bilder på nätet? Vad är en cookie? Varför är det viktigt att vara källkritisk? Och, varför ska man aldrig lämna ut sina lösenord på nätet? Det finns 8 avsnitt.
- Imse Vimse ett lektionsmaterial från Aktiv skola materialet är anpassat för låg- och mellanstadieelever. Materialet innehåller många olika lektionspass/övningar. ex. Media -kartan. Målet är att du som vuxen ska få en tydligare bild av vad barnen helst sysselsätter sig med vid datorn och Internet. Samt att barnen ska få möjlighet att både via bild och ord uttrycka sina tankar om sitt dator- och Internetanvändande. I lektionen Öga mot öga framkommer det ofta att de upplever det enklare att både vara vänlig och elak mot varandra på nätet. Det är lättare att uttrycka sina känslor och även förstärka dem när man sitter bakom dataskärmen.
Förslag på aktiviteter åk. 4-6
- På iiS Digitala lektioner hittar du många lektioner utifrån Netikett och Lag och rätt. ex. Känsliga uppgifter och integritet, Om nätmobbning, Samtal om nätetikett, Ta ansvar för tygghet på nätet och Skriv nättråd till vuxna.
- Koll på nätet är en webplats riktar sig till unga mellan 13 och 18 år. Eleven får följa Alex genom sex korta berättelser som bland annat handlar om kommunikation på sociala medier, näthat, mobbning och sexuella kontakter på nätet. Eleven får ta ställning till olika situationer som kan uppstå. Det är viktigt att diskutera efteråt om de olika valen som Alex står inför. Väljer han rätt eller fel? Vad skulle du ha gjort? Och vad gäller enligt lagen?
- På Statens Medieråd hittar du filmer om näthat som kan användas för diskussioner och lärande.
- Film om Grooming som riktar sig till åk. 6 och uppåt. I filmen Jag tror jag är lite kär i dig får vi följa Nadja som träffar en kille, William, på nätet. De flörtar och skickar oskyldiga meddelanden till varandra, men William vill snart mer. Aktiv skola har tagit fram diskussionsunderlag till filmen. Ni hittar mer information om grooming på Aktiv Skola.
Kommentera