På Villanskolan har vi tagit fram en momentplan för hur vi kan arbeta med datalogiskt tänkande/programmering i de olika årskurserna. Nu har vi snart besökt alla klasser och introducerat programmering. I det här inlägget kommer det att handla om vad vi gjort tillsammans med F-klass och åk. 1.
Upplägg för lektionen:
- Genomgång av dagens uppdrag och lite dans. (15 min)
- Halva gruppen har pärlat sitt namn med binär kod
- Andra halvan av klassen har arbetat med robotprogrammering Blue-bot. (30 min)
- Rast
- Byte -de som pärlat programmerar Blue-bot och tvärt om. (30 min)
- Sammanfattning och utvärdering med Exit Poll. Läs mer om hur vi använder Classroomscreen här. (15 min)
Vad är programmerat?
Vi startade med att alla elever fick fundera och en bra modell är att använd E.P.A-metoden.
Dansprogrammering: 
Efter att ha suttit still ganska länge var det dags att dansa Macarena tillsammans med roboten Nao. Digitala lektioner har ett bra upplägg för dansprogrammering.
Pärla ditt namn:
Klassen delades i två grupper och ena halvan började att pärla sitt namn i binär kod se instruktioner i Kodboken Ettor och Nollor. I det här uppdraget övade eleverna på att följa kodnyckeln och det blev även en bra finmotorisk övning.
Material att ladda ner och skriva ut:
Blue-bot programmering:
Vid en av stationerna fick eleverna dra ett kort med ett djur på sen var det dags att hitta var djuret fanns på bondgårdsmattan. Vid den andra stationerna var uppdraget att para ihop bilder.
Bilderna har vi hämtat från den utmärkta sidan Folkhälsan Lek med språket. Materialet består av textkort för olika ord- och minneslekar och spel med språkligt fokus. Bildkorten finns både med eller utan text. Ni hittar till exempel kroppsdelar, kläder, mat och djur. Under rubriken Sagolådor finns idéer på hur du tillsammans med barnen kan läsa, berätta och leka olika sagor och berättelser. Allt material går att skriva ut och är kostnadsfritt.
Vi introducerade även hur rollkorten fungerar och märkte att det är bra att styra upp vem som gör vad.
Robotprogrammering med rollkort.
Eleverna har bestämda roller när de arbetar med robotarna. Detta gör att samarbetet fungerar bra och alla får prova på att vara de olika rollerna. Vi förklarar att det är viktigt att arbeta som ett team vid programmering och att man lär av att det ibland blir fel. Det är vid felsökningen som man får träna på att se vid vilket kommando det gick snett. Här finns mer information om rollerna och pdf:er att skriva ut.
Utvärdering av förmiddagen.
Efter en förmiddags arbete är det dags att utvärdera vad vi gjort. Classroomscreen har en ypperlig funktion som heter ExitPoll. Läs mer om den här.
Mer om hur vi arbetat med programmering på Villanskolan kan ni läsa om i det här inlägget.
Kommentera