Safer Internet Day är tillför att tillsammans sprida info om hur vi kan få ett tryggare och säkrare internet. Detta tror vi görs bäst genom att skapa en dialog mellan barn och vuxna kring vad som sker på nätet. Här finns vår planering för veckan!
Här kommer jag att beskriva lite av det som hände under Safer Internet Week på Villanskolan 2018.

Förskoleklasserna och åk.1 fick besök av Wilma som är en av våra värdegrundskompisar på Villanskolan. Tillsammans pratade vi om ”Är allt som visas på nätet sant?”

Otroligt många tankar gav Andreas Miezans manipulerade bilder på sig själv och sonen Oscar, 11 månader. Foto: Andreas Miezans

Vi tittade tillsammans på fotografier och eleverna fick visa om de trodde att bilden var sann eller falsk genom att hålla upp grön/röd lapp.

Vi tittade även på fotografier från Ängelholm och då var det många av eleverna som kände igen platsen där fotografiet var taget. Foto: Molly Karlsson
Alla visade stort intresse och hade många tankar om hur bilderna var skapade. Detta var en övning som verkligen gav förståelse för att allt vi ser på nätet inte alltid är sant.
Vad brukar du vara inne på?
I några av klasserna fick eleverna gå in på valfri sida på nätet som de brukar vara inne på hemma. De tog sedan en skärmdump och la in den på driven så alla kommer åt dem.
Sen delas eleverna in i grupper (beroende på vilka sidor de valt) där ska de diskutera utifrån frågorna ovan.
Att diskutera olika dilemman kan också ge mycket. Förslag på dilemman.
Att ta ställning (Se presentation med förslag på frågor)
Sätt en lapp som det står JA på i ena delen av rummet och en som det står NEJ på i den andra. Läs upp påståendena och låt deltagarna välja ja- eller nejsidan. Var noga med att poängtera att det inte finns ett rätt eller fel svar och att det är helt okej att ändra sig både under och efter att övningen genomförts. Ett tips är att inleda övningen med enkla ställningstaganden så som ” jag åt gröt till frukost” eller ” jag har randiga strumpor på mig”.
4 hörnövning – Påståenden om internet att ta ställning. (Hämtad från Surfa Lugnts lektionstips.)
För barn och unga är det ingen större skillnad att träffas digitalt eller på riktigt, allting hänger ihop. Som vuxen behöver du finnas där barnen finns, även i deras nätvardag.
Surfa Lugnt har därför tagit fram fem tips för ökat engagemang i ungas vardag på nätet.
- Var närvarande
- Sätt gemensamma regler
- Diskutera hur information sprids
- Anmäl om något skulle hända
- Var nyfiken! Låt barnen visa dig vilka sidor de gillar att besöka och vilka deras favoritklipp är, och surfa gärna tillsammans ibland om ni inte redan gör det.
Kommentera