Nu närmar sig Safer Internet Day den 6 februari med stormsteg. Dagen har som syfte att sprida information om hur vi tillsammans kan få ett tryggare och säkrare internet. Detta tror vi görs bäst genom att skapa en dialog mellan barn och vuxna kring vad som sker på nätet.
Varför inte Ägna en timme åt internet? Surfa Lugnt vill uppmana oss som arbetar inom skolan att göra det. Här hittar ni deras lektionsmaterial.
Årets slogan är: “Create, connect and share respect: A better internet starts with you”
På Villanskolan har vi under många år uppmärksammat Safer Internet Day och även i år tänker vi uppmärksamma dagen genom att under Safer Internet Week ha några aktiviteter för att belysa möjligheter och risker med Internet.
Här finns exempel på vad vi tidigare genomfört:
- Safer Internet Week 2017 Sammanfattning
- Safer Internet Week 2017 Planering
- Safer Internet Day 2016
- Safer Internet Day 2015 Blogginlägg på Pedagogsajten
- Safer Internet Day 2014
Åk. F-3 förslag på aktiviteter:
- Är allt som visas på nätet sant?
Förra året fick barnen i förskoleklass titta tillsammans på overkliga bilder skapade av fotokonstnären Caras Ionut från Rumänien. Barnen visade stort intresse och hade många tankar om hur bilderna var skapade. Detta var en övning som verkligen gav förståelse för att allt vi ser på nätet inte alltid är sant. - Värderingsövning: Att ta ställning (Se presentation med förslag på frågor)
Sätt en lapp som det står JA på i ena delen av rummet och en som det står NEJ på i den andra. Läs upp påståendena och låt deltagarna välja ja- eller nejsidan. Var noga med att poängtera att det inte finns ett rätt eller fel svar och att det är helt okej att ändra sig både under och efter att övningen genomförts. Ett tips är att inleda övningen med enkla ställningstaganden så som ” jag åt gröt till frukost” eller ” jag har randiga strumpor på mig”.
Åk.4-6 förslag på aktiviteter
Jag <3 internet är ett är ett lärarmaterial för mellanstadiet om våra rättigheter och skyldigheter online. Där finns många bra övningar. t ex
Vad gör du på nätet?
Gör så här: Läs ett påstående Uppmana eleverna att byta plats när ett påstående stämmer in på just dem. Gör gärna övningen tillsammans med barnen så att vuxna deltar på lika villkor.
Jag brukar:
- söka information
- köpa eller sälja saker
- fixa med bilder
- läsa andras bloggar
- twittra
- spela spel
- ladda ned musik, fi lm, spel och program
- inte vara på nätet
- lägga upp egna klipp
- chatta
- mejla
No hate – för dig som vill förebygga näthat bland unga
Statens medieråd driver kampanjen No Hate Speech Movement för att stärka barn och unga och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat.
Lektionerna syftar till att få elever att reflektera över sitt liv på nätet rörande både möjligheter och risker. Framför allt är syftet med lektionerna att bidra till att fler vuxna – lärare, föräldrar samt övrig skolpersonal – talar med och möter barn och unga kring vardagen på nätet.
4 hörnövning – Påståenden om internet att ta ställning. (Hämtad från Surfa Lugnts lektionstips.)
På Villanskolan har vi våra maskotar Wilma och Ville några av klasserna kommer nog att få besök av dem.
Kommentera