Eleverna i åk.4 på Villanskolan arbetar med biologi och har fått i uppdrag att fotografera olika träd för att visa att de kan trädets delar. Vi ger oss ut på vår skolgård för där har vi många olika sorters träd. Mitt favoritträd är vårt stora fina valnötsträd.
Vi har skapat uppdragskort med information om vad som ska göras.
Under passet ute får eleverna träna på att samarbeta i grupp, turtagning (vems tur det är att ta foto?), läsa instruktioner, fotografera med iPad och inte minst att uppleva detaljerna på träden.
När alla fotona är tagna är det dags att fundera över vilka foton som ska raderas. Det ska bara finnas 7 st kvar på iPaden. Här får några av grupperna lite problem med att komma överens, men till slut är gruppen överens.
Vi har även använt den förträffliga resursen NE:s temapaket om träd. När grupperna kommer till vårt samlingsbord finns det memory och trädbingo att testa. Detta hittar ni i temapaketet och det är bara att skriva ut och laminera.
På bordet ligger även svartvitrutiga QR-koder och eleverna ska leta upp den QR-kod som leder till det träd som gruppen ska lära mer om. QR-koderna leder antingen till en text om trädet som finns på vår blogg IT i Naturen eller till ett filmklipp.
Nästa lektion kommer att handla om hur man kan använda fotona som nu ligger i elevernas Google Classroom. Kanske det kommer att bli presentationer som kan vara ett stöd när gruppen ska berätta om sitt träd för klasskompisarna.
Målet är att vi ska följa träden under året som går.
Hur ser det ut på hösten? När kommer knopparna och bladen på våren?
Det är härligt att se så engagerade elever! Vi i förskoleklass som har gått förbi Er på väg till matsalen har varit så nyfikna på vad Ni gjort. Jag ska visa reportaget här för dem. 🙂
Vilket roligt arbetspass. Kul att få läsa!
Härligt! Älskar kombon av naturen och det digitala. Detta skapar säkert massa engagemang och nyfikenhet hos eleverna.
Tummen upp!!