Vi har senaste veckorna arbetat med Stormaktstiden i år 6. Eleverna fick som vanligt vara med och planera arbetsområdet, hur vi skulle utforma undervisningen och hur de ville bli bedömda utifrån centralt innehåll och kunskapskrav. De ville lära sig om tiden, se filmer, arbeta själva med en grundkurs om Stormaktstiden i stora drag innan de ville fördjupa sig inom olika områden i grupper och där få in till exempel Minecraft. Det var inte bara Minecraft som fanns som förslag till fördjupningen. Det var också att göra en film göra ett kollage eller att få göra en PowerPoint.

Kollage om Karl XII och Häxjakt
Redan här var vi pedagoger långt utanför comfortzonen, eftersom vi aldrig själva arbetat med Minecraft tidigare. Med detta i bagaget och med kommentaren ”vi hjälps åt” så startade vi arbetsområdet med grundkursen. Det var en febril aktivitet med olika typer av uppgifter i grundkursen för att arbetsområdet skulle passa alla olika behov och förutsättningar. Sedan kom vi äntligen till dagen då det var dags att börja fördjupningen. Vi hade skapat grupper utifrån hur de ville arbeta, antingen med film, kollage, power point eller Minecraft. Några hade kunnat bygga i Minecraft hela tiden och de blev snabbt varse om att de behövde fakta för att kunna bygga en borg från 1600-talet, Vasaskepp, Stockholms slott, borgar, häxjakt, eller slaget vid Lützen för att bara nämna några. Det var en del som har arbetat mycket med Minecraft hemma och kunde det, men vi hade också en del som inte har arbetat med det alls och de tog chansen. Det tog inte lång tid innan alla var i full gång med söka fakta, skriva, bygga och förbereda redovisning. De har hjälpts åt med både tips och idéer samt att få igång alla att bygga i Minecraft/göra film. Alla eleverna har varit inne på samma server och de har haft sitt område att bygga på.
Idag var det dags för redovisning. Eleverna har berättat om sina fördjupningar, till exempel hade en grupp om ca 4 elever fördjupat sig om Gustav II Adolf, Vasaskeppet och trettioåriga kriget. Det har varit en spännande dag och det är mycket kunskap som har delats under dagen och de har visat på mycket goda kunskaper om Stormaktstiden.
Filmen är skapad av: Lova, Elin, Ella och Linnea i 6a
Eleverna säger själva vid utvärderingen att de har lärt sig på ett roligt sätt, både med bild och text. De tyckte att det var ett givande sätt för med kunskap om Stormaktstiden så kunde jag bygga/skapa saker, samt att jag kan säga att detta kan jag massor om. De sammanfattar det med ett lustfyllt lärande. De som inte har skapat i Minecraft eller redigerat filmer tidigare kände också att detta var lustfyllt och att det handlar om att våga testa. Vi som pedagoger kan inte mer än hålla med. Det handlar om att våga och det gjorde vi.
Text av: Elna Svensson
Kommentera