I år var Safer Internet Day 2017 den 7:e februari.
På Villanskolan bestämde vi oss för att ha en Safer Internet Week och att ha fokus på:
- Hur kan vi tillsammans få ett tryggare och säkrare internet?
- Språkbruket både på nätet och på rasterna.
- Att man ska få vara den man är utan att andra kommentar eller retar.
Vi bjöd in IKT-pedagogen Anna Söderstjerna från AV Media Skåne. Hon har träffat alla elever i åk.5 och 6 och pratat om Sociala medier och om att vara sig själv och acceptera andra.
Det började med att eleverna och deras pedagoger fick skriva ner vilka av apparna som de kände till och efter det fick de ringa in de tre som de använder mest. Helt enligt statistiken är det så att i åk.5 och 6 svarar de flesta att de är på Instagram, Snapchat och Youtube.
Några klasser i åk.3 önskade att Wilma och Ville som är skolans maskotar skulle komma på besök. Då pratade vi om det är lättare att skriva taskiga saker bakom skärmen när man är anonym än att säga dem till någon öga mot öga. En elev sa:
-Att få taskiga kommentarer på nätet känns svårt eftersom de finns kvar där och man kan inte alltid se om det är på skoj.

Tycker du att jag dansade fult på rastdiscot?
Eleverna fick också fundera över detta dilemma som vi hämtat från Frågvisa.
Förskoleklasserna har också haft besök under veckan och då har Wilma ställt frågan:
– Är allt som visas på nätet sant?
Vi tittade tillsammans på overkliga bilder skapade av fotokonstnären Caras Ionut från Rumänien. Barnen visade stort intresse och hade många tankar om hur bilderna var skapade.

Va, är det inte Molly som klippt ut sitt ansikte och klistrat in på bilden?
Vintergatan åk.1 lät barnen visa vilka spel eller sidor de brukar vara inne på hemma. Det visade sig att det var en stor spridning på vad barnen visade, men några av de saker som framkom kan vi se risker med: ex. Jocke & Jonna, GTA och CS
Vet ni om att man kan boka en låda med 8 glasögon från AV Media Skåne?
Kommentera