Stöd och inspiration för att arbeta med nätets möjligheter och nackdelar.
Vad är sant på nätet? Nu lanseras MIK för mig – ett nytt digitalt verktyg fyllt med diskussionsfrågor, övningar och färdiga lektionspaket om källkritik, vinklade budskap och våra relationer på nätet. Här hittar du MIK för mig: statensmedierad.se/mikformig
Surfa Lugnt vill uppmana lärare och elever att gemensamt öka sin kunskap och diskutera beteenden på nätet. Surfa Lugnts önskan är att så många skolor som möjligt använder en stund den dagen till att diskutera nätets möjligheter och fallgropar. För att underlätta detta har de skapat ett färdigt och kostnadsfritt lektionsmaterial.
Skolverket tycker också att vi ska diskutera säkerhet och källkritik på nätet tillsammans med våra elever. Eftersom många elever använder nätet och sociala medier i skolan och på fritiden behöver frågor om integritet och säkerhet på nätet ingå i det förebyggande arbetet. På skolverkets sida under Integritet och säkerhet på nätet finns många användbara guider och länktips.
Skolverket har tillsammans med MSB och Medierådet skrivit en artikel på DN debatt om att: ”Svenska elever måste få bättre utbildning i källkritik”. Jag tycker att man ska ge oss lärare förutsättningar att utveckla vår kompetens och därmed kan undervisningen i källkritik förbättras.
ORKA PLUGGA är en satsning på studieteknik från UR. Här hittar du tips på strategier och metoder som hjälper dig att träna minnet, förenkla läsningen, felsöka i matten och förstå kunskapskraven. Här hittar du också tips på olika pluggvanor som gör det lättare att komma igång och planera tiden när du ska plugga.
Källkritik för unga som skapades av Caroline Sjunner för några år sedan från en idé av Åsa Kronkvist är ett bra stöd i arbetet med källkritik.
Kommentera