Safer Internet Day 2017 är i år den 7:e februari och dagen har som syfte att sprida information om hur vi tillsammans kan få ett tryggare och säkrare internet. Årets slogan är: ”Be the change: Unite for a better internet”. På Villanskolan har vi under många år uppmärksammat Safer Internet Day och i år tänker vi oss en Safer Internet Week på Villanskolan.
Här är lite exempel på vad vi gjort tidigare:
Safer Internet Day 2016
Safer Internet Day 2015 Blogginlägg på Pedagogsajten
Safer Internet Day 2014
Planering inför v. 6 2017
Här kommer lite tips på vad vi på Villanskolan kan diskutera och arbeta med ute i våra grupper och vi hoppas på att det ska bli en givande temavecka. Vi vill skapa förståelse för att vi alla kan bidra till ett trevligare klimat på nätet.
Bakgrund: Skolan har genomfört en trygghetsenkät i höstas och då framkom detta:
- Ingen kallar mig för saker som jag inte tycker om 18% (håller med lite 13% och 5% håller inte med alls)
- Ingen slår, knuffar eller gör saker mot min kropp som jag inte tycker om 13% (håller med lite 10% och 3% håller inte med alls)
- Jag känner att jag får vara den jag är utan att andra kommentar eller retar mig för det. 12% (håller med lite 8% och 4% håller inte med alls)
Därför vill vi ha fokus på:
- Språkbruket både på nätet och på rasterna.
- Att ingen kallar någon för saker som den inte tycker om.
- Att man ska få vara den man är utan att andra kommentar eller retar.
Åk. F-3 förslag på aktiviteter:
Media Smart På nätet och framför tv:n – Media Smart åk. 1-3 Att arbeta med Media Smart är gratis, väldigt enkelt och flexibelt för dig som lärare. Det enda du behöver är att registrera ett konto.
Övning: Låta eleverna fundera över vilka TV-program, spel, sajter och sociala medier de använder under en vanlig kväll. Om det finns möjlighet kan de även visa dessa.
- Vad spelade du?
- Ungefär hur länge spelade du?
- Tittade du på tv?
- Vad tittade du på?
- Surfade du på nätet?
- Vilka sajter surfade du till?
- Vad gjorde du där?
- Ungefär hur länge surfade du?
Boka tid med Wilma och (Ville) som besöker klassen ca 15 min. Skriv gärna vad ni önskar att Wilma tar upp i er klass.
Värderingsövning Ta ställning (Se presentation med förslag på frågor)
Sätt en lapp som det står JA på i ena delen av rummet och en som det står NEJ på i den andra. Läs upp påståendena och låt deltagarna välja ja- eller nejsidan. Var noga med att poängtera att det inte finns ett rätt eller fel svar och att det är helt okej att ändra sig både under och efter att övningen genomförts. Ett tips är att inleda övningen med enkla ställningstaganden så som ” jag åt gröt till frukost” eller ” jag har randiga strumpor på mig”.
Åk.4-6 förslag på aktiviteter
Media Smart På nätet och framför tv:n – Media Smart åk. 4-6 Att arbeta med Media Smart är gratis, väldigt enkelt och flexibelt för dig som lärare. Det enda du behöver är att registrera ett konto.
Övning:På nätet och framför tv:n
I denna uppgift ska du fundera över hur du tillbringar en vanlig kväll framför datorn eller läsplattan, tv:n eller med telefonen. Om det finns möjlighet kan de även besöka dessa.
- Spelade du dator- eller tv-spel?
- Hur länge spelade du?
- Tittade du på tv:n eller via datorn?
- Vad tittade du på?
- Vilka sociala medier använde du?
- Vad använde du sociala medier till?
- Ungefär hur länge höll du på med sociala medier?
Åk.5
- Får besök av IKT-pedagog Anna Söderstjerna från AV Media onsdag fm.
- Sök upp filmen Enter: Var schyst! på AV Media
Om filmen:
Trakasserier via chatt och mejl blir allt vanligare. Till skillnad från vanlig mobbning är den anonym – och just därför kan den vara svår att stoppa. Susanna, Petra och Ulrika går i femte klass. De upptäckte en dag några riktigt otrevliga och anonyma meddelanden i sina datorer. De berättar sin historia och ger mängder av tips till den som råkat ut för samma sak. Ännu fler goda råd kommer från Johnny Lindqvist. Han jobbbar på stiftelsen Friends och är expert på just e-mobbning.
Åk.6
- Får besök av IKT-pedagog Anna Söderstjerna från AV Media måndag fm.
- Läs boken #tillsammans #utanför
En bok om gemenskap och utanförskap i skolkorridorer och på sociala medier. Hilde känner sig ofta osynlig. Medan klasskompisarna kallar varandra ”bästaste” och ”finaste” på Instagram undrar Hilde om någon skulle sakna henne om hon inte kom till skolan. Men en dag dyker någon upp och saker börjar förändras …
Personalen
Vi har bokat enkla VR-glasögon från AVMedia och kommer ge pedagogerna möjlighet att prova VR-glasögon i personalrummet.
Testa hur det kan vara att bli utsatt för mobbing.
UR vill öppna ögonen på alla som har möjlighet att göra skillnad för barn och unga och har därför tagit fram en virtual reality-upplevelse som ger mobbning ett helt nytt perspektiv.
I ”Mobbning i 360°”, som bygger på VR-teknik, får du uppleva klassrummets verklighet.
– Så här ser många unga människors vardag ut. Det här är bara några minuter men de som utsätts för mobbning har det så här varje dag. Varje vecka och det tar aldrig slut.
- Ladda ner appen SVT360. Appen finns både i Appstore och i Google Play.
- I appen trycker man på UR-ikonen
- Eller sök upp filmen på din telefon: Mobbning i 360°
- Montera din telefon i VR glasögonen
- Någon form av hörlurar är bra – upplevelsen blir bättre.
Bakom VR-glasögonen
Länktips:
Kommentera