Vad är greenscreen?
De flesta av oss har säkert sett en TV- eller filmsekvens som är filmad mot en så kallad greenscreen eller bluescreen utan att tänka på hur filmsekvensen är skapad. Det går till så att man filmar mot en grön eller blå bakgrund. Efter det låter man datorn/iPaden byta ut den gröna eller blå bakgrunden mot en bild eller film. Exempel på när denna teknik används är när meteorologer visar vädret. Här kan du läs mer om greenscreen.
Är detta något man kan ha nytta av i skolan?
Kreativa digitala verktyg är ofta motivationshöjande och när eleverna tycker att det är roligt lägger de gärna ner lite mer tid på att det ska bli bra och då sker ett ökat lärande. Klokt utvecklade it-verktyg kan både förstärka motivationen hos eleverna men också stimulera lärandet och förståelsen. Undervisningen blir mer på riktigt om man får filma sig själv eller gruppen och det blir något helt annat att få höra sin röst och se sitt kroppsspråk än att läsa gruppens dialog. Det skapas ett större engagemang för ämnet om eleven vet att det ska publiceras och visas för andra. Kognitionsforskaren Peter Gärdenfors menar att informationsteknik har en potential som inte utnyttjas till fullo.
Möjligheten att placera in handlingarna i andra miljöer ger nya, intressanta och överraskande möjligheter, här kan kreativitet och nyfikenhet få frodas. Varför inte stå framför London Eye när du berättar om det, skapa nyhetsprogram, referera en fotbollsmatch, spela upp scener som om du befinner dig i ett annat land eller kanske på en annan planet. Användningsområdet är otroligt stort.
Vad behövs?
- Greeenscreen
- Ipad med appen Green Screen by Do Ink installerad (appen kostar 30 kr)
Fördelen med ett tyg istället för att måla en vägg är att tyget kan rullas ut på golvet och då kan man filma helbild. Tyget behöver inte alltid sitta uppe om man inte gillar den gröna färgen och man kan även ha det i olika klassrum efter behov. På RIKT finns tyg och stativ att låna. Appen Green Screen by Do Ink är otroligt lätt att använda. Ge eleverna en kort genomgång eller låt dem titta på en instruktionsfilm och som pedagog behöver man inte kunna hur allt fungerar rent teknisk utan genom att låta eleverna pröva sig fram händer det massvis med lärande.
På Skolappar kan du läsa mer om hur man använder appen och vilka funktioner som finns i appen. Där finns även en bra sammanfattning av vilka förmågor som eleven utvecklar.
Arbetsgång för resereportage om London
- Eleverna fick läsa enkla engelska texter om olika kända platser i London.
- Ett antal sevärdheter i London valdes ut och eleverna bildade grupper som fick välja en känd plats i London.
- Bakgrundsbild till resereportaget valdes och här blev det naturligt att diskutera upphovsrätt.
- Eleverna skrev ett manus på engelska till ett reseprogram.
- Eleverna övade på manus och uttal.
- Eleverna spelade in sitt resereportage framför greenscreenen. Många av grupperna valde att göra många inspelningar för att få till dialogerna och uttal.
- Eleverna arbetade tillsammans i greenscreen appen på gruppens iPad.
- Alla gruppernas filmer sparades i klassens Google Classroom.
- Klassens resereportage publicerades på skolans lärplattformen och blogg.
Vad tyckte eleverna?
Om vi skulle göra något liknande igen ska jag/vi tänka på….
- Jag ska inte prata så snabbt!!!
- Jag skulle tänka på att träna lite mer på texten och att prata lite högre!
- Förklara mer och kolla runt mer och t.ex kolla på eller peka på en staty så det verkligen ser ut som att jag står där. Beskriva mer.
- Att tänka lite mer på hur bilden är, för nu hade vi bara strumpor och vi stod utomhus så vi kanske skulle filmat lite längre upp så att man inte såg fötterna.
- Jag ska tänka på att det inte är hela världen om jag säger ngt konstigt/fel eller känna mig stel.
- Att inte vara lika nervös och att försöka ta det lite mer på allvar för vi skrattade hela tiden.
- Att träna lite till och att uttala orden lite bättre
- Då ska våra grupp tänka på att man ska bli bättre på att tala högre och tydligt.
- Vi ska inte tramsa så mycket!
- Prata med bättre inlevelse.
- Prata tydligt och inte kolla på texten utan kameran
[…] i Ängelholm. Väldigt stor del av filmproduktionen idag använder green- eller bluescreen. Mer om detta kan ni läsa i detta blogginlägg från Villanskolan. G. Väldigt många bilder i media är manipulerade och detta berättade Göran Söderlund om. […]