I tisdags fick åk.5 på Villanskolan besök av författaren Camilla Lagerqvist. Inför besöket har klasserna tillsammans med sina lärare läst första boken i serien om Svarta rosorna och den heter Uppdraget.
I bokskåpet ute i korridoren finns även de andra delarna i serien Isbarnen, Förrädarna och Dödsdömda. Böckerna är otroligt populära bland bokslukarna i åk.5.
Besöket inleddes av att Camilla berättade lite om sig själv och sin kommande bok Spetälskesjukhuset. Idén till boken fick hon när hennes pappa berättade att Sveriges sista spetälskesjukhus låg i Järvsö.
Hon berättade även om boken Den vita döden som handlar om trettonåriga Julia som får den fasansfulla sjukdomen tuberkulos och hamnar på ett slott som är ett sanatorium. Julia vilar, äter nyttigt och går på ständiga läkarkontroller. När Luca anländer till slottet får Julia för första gången uppleva riktig kärlek.
Vad är ett sanatorium, undrar en pojke i klassen? Här har vi ju möjlighet att besöka KVS-museet för att få en bild av vad ett sanatorium är.
Camilla berättar om lite knep för att skriva bra berättelser. Hon beskriver hur man använder gestaltning. Efter det tar eleverna fram sina datorer och börjar skriva på uppgiften att gestalta känslorna:
- Rädd
- Arg
- Ledsen
- Glad
Du får inte ha med ordet utan försök skriva så man förstår känslan.
Här finns ett ex. på ogestaltad mening: Hon blev ledsen. Ex. på gestaltad mening: Hans axlar sjönk ihop, han tittade ner mot golvet och i hans ögon kom tårarna.
På några få minuter skriver eleverna ner sina gestaltningar och sen är det dags att läsa upp och kompisarna gissar på vilken känsla de valt. Det blir många fantastiska gestaltningar skrivna på elevernas datorer.
Sista stunden på besöket ägnas åt de förberedda frågorna till författaren som eleverna enkelt plockar fram på sin dator.
Vad är det roligaste med att skriva böcker? Det är att få ge sig in i en helt ny värld, lära känna nya personer och besöka nya platser. Nästan detsamma som att läsa böcker faktiskt.
Vad är det svåraste med att skriva böcker? Att självförtroendet kan svikta, det kommer svackor när jag tänker att det här blir nog inte bra och det är ingen som kommer vilja läsa det här.
Har du några råd till den som vill bli författare? Att vara envis och att ha självdisciplin, det vill säga att man måste vara bestämd mot sig själv. Jag brukar bestämma att jag ska skriva till exempel ett eller två kapitel om dagen. En annan viktig sak är att inte sitta och vänta på inspiration. Det är bara att sätta sig ner och skriva när man bestämt sig för det så kanske inspirationen kommer efter ett tag.
Kommentera