Du visar för närvarande Pixlr – redigera bilder på nätet

Pixlr – redigera bilder på nätet

Pixlr – en bildredigerare på nätet.

Detta inlägg är för alla, inte bara bildlärare utan kan med fördel läsas både av andra lärare och elever. 
Att redigera bilder i undervisningen är ett fantastiskt underlag för att diskutera källkritik. Elever får dessutom utlopp för kreativt, tränar tekniska färdigheter och problemlösning.

Bakgrund

Tidigare var det jobbigare att arbeta med bildredigering då man var tvungen att ladda ner olika program till datorn för att kunna bildredigera. Ofta så hade eleverna olika versioner av programmen och det såg olika ut för dem på sin skärm när jag visade hur man kunde göra. Det är nu löst med Pixlr. Eftersom det är ett onlineprogram som används direkt i webbläsaren är det alltid uppdaterat och alla har samma layout. 

Jag tänkte först berätta något exempel på hur jag använder det i min undervisning. Fundera gärna på hur du kan använda det i din. 

Här är en länk till en resurs som jag håller på att bygga upp där jag i små videoklipp berättar och visar de olika funktionerna. Tittar du igenom dessa så är jag säker på att ni kan låta eleverna använda dessa videoklipp för att kunna jobba självständigt med en uppgift som du själv designat eller hittat på nätet. 

Vad vi gör i klassrummet

Egentligen spelar det ingen roll vad själva slutprodukten blir när jag använder pixlr i undervisningen. Ibland har vi gjort filmaffischer, ibland reklambilder, ibland politiska affischer. Den källkritiska delen i arbetet är att de får se på utvalda bilder, fundera på hur de är uppbyggda och sedan försöka skapa något eget.

Senast vi arbetade med pixlr var i höstas och valet 2022, Vi tittade på partiernas valaffischer, diskuterade hur de var uppbyggda, var det speciella bildutsnitt som användes, olika perspektiv? Vilka färger används, typsnitt? Hur är partisymbolen uppbyggd?

Sen var det dags att skapa en egen affisch utifrån valfrågor som eleverna skapat på SO-lektionerna. Eleverna hade delats upp i grupper om tre-fyra och i den konstellationen skapat ett eget parti med frågor de tyckte var viktiga. Det var allt från miljö, trygghetsfrågor, till bensinpriser, el-priser och gratis kollektivtrafik.

I detta fallet fick de använda både bilder från nätet och ta egna bilder. Eftersom projektet skulle stanna inom klassrummet så hade vi inte krav på att bilderna skulle vara fria eller ha en creative commons licens denna gången.

En av de första sakerna vi gör innan de sätter igång och redigerar är förstås att ha några övningsuppgifter i friläggning och att använda textverktyget,

Första uppgiften är att frilägga min kollega som håller i en skylt. Bakgrunden skall bytas ut mot en färg. Skylten skall sedan bytas ut mot en bild av något slag. 

I denna uppgift använder vi trollstavsmarkering och lassomarkering. Se filmen om du vill se hur det går till. 

Ett exempel på hur man kan lägga text bakom objekt.
Ett exempel på hur man kan lägga text bakom objekt.

Andra uppgiften är att frilägga frihetsgudinnan och placera henne på vår skolgård. Återigen använder vi trollstavsmarkeringen och lassomarkeringen men nu måste vi ändra lite i inställningarna för att det ska bli bra.

Tredje uppgiften leker vi med textverktyget. Det gör de i originalbilden med frihetsgudinnan.
I den uppgiften får de också en utmaning, placera en del av texten bakom frihetsgudinnan.
Har de förstått vad de gjort på de två tidigare övningarna ska de klara denna utmaning. Det är dock inte alla som fixar det utan vissa ledtrådar. 

Sen är det alltså dags att skapa sin egen affisch, designa den och skapa en partisymbol, allt detta i Pixlr. Affischen ska vara i A4-format ståendes. Det är en enkel inställning i Pixlr. 

Vill du se hur det fungerar, titta gärna på de filmer som ligger ute på resurs.skola.engelholm.se.

Sammanfattningsvis kan man säga att redigera bilder i skolan kan ha flera fördelar för eleverna:

Kreativt utlopp: Att lära sig att redigera bilder ger eleverna möjlighet att utforska sin kreativa sida. De kan experimentera med olika tekniker och verktyg för att skapa unika bilder som uttrycker deras idéer och känslor.

Tekniska färdigheter: Att redigera bilder innebär att eleverna måste lära sig att använda digitala verktyg, vilket kan hjälpa dem att utveckla tekniska färdigheter som att navigera i programvara och hantera olika filformat.

Kommunikation: Genom att redigera bilder lär eleverna sig också att kommunicera med hjälp av bilder. De kan lära sig att använda olika visuella element för att förmedla en viss stämning eller känsla i sina bilder.

Problemlösning: Redigeringsprocessen innebär ofta att man måste hitta lösningar på tekniska problem och svårigheter. Eleverna kan utveckla sin förmåga att analysera och lösa problem genom att redigera bilder.

Lycka till Göran

Lämna ett svar