Under våren besökte jag Ljuggårdens förskola i Tema söder för att få ta del av deras arbete kring maten. Jag träffade bla. förskollärare Annika Åkesson och kocken Frida Angvar och några barn från förskolan.
Hur väcks nyfikenheten på vad mat är och var den kommer ifrån? Vad är det som gör att barn kan och vill äta mer grönsaker? Och hur kan pedagoger undervisa kring mat i det pedagogiska arbetet.
På Ljunggårdens förskola har de sedan något år tillbaka arbetat med måltidspedagogik. Både pedagoger och kock har gått utbildningen och är även med i matsvinnsprojektet i Ängelholms kommun.
Vad är måltidstrivsel? Hur kan man väcka nyfikenhet och skapa goda möten kring mat? Det var frågor som förskolans pedagoger tillsammans med kock förde dialoger kring och enandes om hur de ville arbeta utifrån. Det är viktigt att det finns ett Öppet klimat och dialog mellan kök, barn och pedagoger.
Att arbete med mat från det lilla fröet till att det serveras på barnen tallrik ger barnen en förståelse för var maten kommer ifrån. Att få hämta ingredienser från trädgårdslandet in till Frida i köket kräver att barnen har kunskaper om grönsaker och kryddor.
Veta hur just timjan doftar, var de gula betor finns.
Få upptäcka smaker på olika grönsaker som de odlat själva eller som Frida köpt in till veckans matsedel.
Men det handlar inte bara om själva odlandet, det krävs att maten är lustfylld vackert upplagd.
Att måltidsstunden är en stressfri stund då barnen har tid att smaka, prata, att bli lyssnad på. Allt från vad om serveras på bordet men även vad som har hänt under dagen. Här har barnen möjlighet till inflytande, vara delaktig i samtal både om maten och andra händelser.
Det kan ju vara så att inte alla har samma tanke kring hur maten smakar, men alla har rätt till sin egen smak. De har möjligheter till att upptäcka olika texturer, olika kombinationer med ytterligare smaker. Men även fundera kring vad som händer med maten som man inte äter upp. Var hamnar den? Vad kan man använda den till?
Pedagogerna berättar att barnen äter mycket grönsaker på förskolan och det serveras flera vegetariska måltider i veckan.
Onsdags Shot där olika smakkombinationer provas är ett populärt inslag där barnen är väldigt duktiga på att smaka fram de olika ingredienserna.
Det som barnen uppskattade väldigt mycket var att få vara tillsammans med Frida och få förbereda olika måltider i köket. Detta kan inte göras just nu men kommer att införas igen då pandemin blivit bättre.
Men äter nu barn mer grönsaker hemma också? Nej så upplever inte föräldrar det. Det ska vara som det är på förskolan. Som en förälder sa, det måste vara lagad med kärleken från Frida. Vi vuxna har kanske en förutfattad mening kring vad barn äter och lagar det som är känt.
Barnen berättar att de fått morötter och betor i olika färger. Och alla var goda.
De äter gärna pumpa och sötpotatis.
Pedagogerna ser många positiva saker med att använda sig av detta arbetssätt. Det främjar barn tankar kring hållbar utveckling, välbefinnande och jämställdhet. Det ökar förståelsen för att alla tycker inte lika och alla är olika. Barnen använder alla sina sinnen kring maten. Och det ger glädje då de kan odla sina egna grönsaker. Tänk att få plocka upp sina egna potatisar.
Här kommer ett litet recept på grönsaksknytet som är ett gott tillbehör till soppan som Frida brukar servera
Ett lite festligare grönsaksrecept!
Grönsaker
2dl hackad broccoli
2dl hackad morot
2dl hackad zucchini
2dl hackad gul lök
Man kan använda olika grönsaker, ta lite vad man har hemma.
Frityrsmet
3dl kikärtsmjöl
0,5dl maizena
1tsk curry
1krm spiskummin
1tsk salt
2,5dl vatten
1.Vispa ihop kikärtsmjöl, maizena och kryddor i en skål.
2.Vispa i ner vattnet lite i taget tills du får en jämn smet, ungefär som en pannkssmet . Låt stå i 10 min
3.Vänd ner dom hackade grönsakerna i smeten
4.Hetta upp olja till 180grader i en tjockbottnad kastrull eller fritös
5.Klicka ner matsskedsstora klickar i den heta oljan vänd efter ett tag. Låt rinna av på hushållspapper. Salta och servera direkt.’
Recept ifrån kokboken Det veganska köket