Du visar för närvarande Wevideo

Wevideo

Hej, jag heter Göran och jobbar som bildlärare på Nyhemskolan. Med detta inlägg vill jag snabbt visa hur enkelt det är att dela ut uppgifter i videoverkyget Wevideo och att det finns möjlighet att följa deras process online.

Jag vill passa på att slå ett allmänt slag för denna videotjänst. Tack vare ett massivt utbud av redan färdiga videoklipp och bilder kan man både som elev och lärare skapa presentationer, utbildningsfilmer och stämningsfulla bakgrunder till exempelvis skrivna texter med mera.

När kommunen bestämde att vi skulle gå över från MacBook Air till Chromebook fanns det behov att hitta ett alternativ till iMovie och valet föll på onlinetjänsten Wevideo. Innan jag går vidare och berättar hur jag använder Wevideo i undervisningen så vill jag berätta att detta inte kommer vara en instruktionstext om hur alla funktioner fungerar utan det finns tillgängligt på denna adress:

https://resurs.skola.engelholm.se/resurser/chromebook/kreativa-verktyg/wevideo

Wevideo är perfekt för både enskilt arbete och grupparbeten. Elever kan starta egna projekt men man kan lätt förbereda projekt åt dem. Man kan bestämma om eleverna ska samarbeta om samma material eller låta eleverna jobba enskilt med samma material. Det senare är det jag kommer beskriva i denna blogg.

Innan jag fortsätter kan jag berätta att eleverna kan jobba med mer än bara klippa film i Wevideo. Det finns möjligheter både till att  skapa rörliga Gif-bilder, spela in sin skärm och göra en podcast.

Mina förberedelser

Vi har i detta projekt jobbar med bildkomposition och bildutsnitt. Efter teoretiska förberedelser fick eleverna rita bildmanus, enskilt, efter ett färdigt manuskript.

Efter bildmanuset delade jag upp klassen i grupper om tre till fem stycken som skulle filma ett av de bildmanus som de individuellt gjort i gruppen. Jag valde det bildmanus som var mest variationsrikt och möjligt att spela in på en lektion.

När de väl spelat in sina filmscener lämnade de in klippen i en inlämningsmapp på fronter. Jag kunde då spara ner dessa för att sedan distribuera ut dessa i Wevideo. Detta är ett stag jag egentligen inte behöver göra för de kan lätt lyfta upp klippen själva i Wevideo men för att säkerställa att alla fick tillgång till rätt klipp på en gång så gjorde jag på detta sätt.

Jag skapade grupper. Alla eleverna ligger redan inne i Wevideo så jag sökte bara på deras namn. Jag döpte grupperna så jag hade koll på vilken klass jag jobbade med. Jag hade fem klasser igång samtidigt.

Under Media laddade jag upp filmklippen de spelat in. Sedan kunde jag lätt dela rätt filmklipp till rätt grupp. Lättast är om man skapar en grupp, laddar upp deras klipp och tilldelar dem klippen innan man börjar med nästa grupp.

Eleverna

Eleverna loggar in med sin Google-mail. Väl där inne trycker de på Projects och Shared with me (eftersom jag redan skapar alla förutsättningar).

De klickar på sitt projekt och där får de tillgång till alla sina filer och kan starta sitt arbete.

Mina fördelar

Jag som lärare kan sedan gå in i gruppen och klicka på varje medlem för att se hur långt de kommit i sina projekt. Jag kan tyvärr inte ge feedback direkt i Wevideo men kan åtminstone följa processen och skulle jag vilja kommentera kan jag alltid välja att göra det inne i fronter.

Mitt arbete som undervisande lärare har blivit rätt så mycket lättare i och med att jag kan följa elevernas arbete på ett helt annat sätt än när de satt på sina enskilda, personliga datorer där jag inte kunde se progressionen.

Möjligheten att enkelt dela ut material till elever, att kunna följa progressionen och även kunna gå in i elevernas projekt för att hjälpa till eller visa möjligheter från min egen dator är en jättevinst för mig.

Att eleverna kan använda en enorm bank av bilder, filmer och ljud som redan finns där är guld.

Som sagt se resurs.skola.engelholm.se för instruktioner om hur man redigerar.

/Göran

 

 

Lämna ett svar