Du visar för närvarande Barnkonventionen i dag

Barnkonventionen i dag

Vi befinner oss i en vardag då det inte är som vanligt. Något som påverkar oss alla och det påverkar även våra barn och ungdomar. Många tankar kan finnas som vi vuxna behöver bemöta och stötta på bästa sätt. Vi som arbetar med barn och ungdomar, vi som är föräldrar, ska tänka på barns bästa och lyssna på deras tankar, ta in deras åsikter så deras vardag blir en trygg plats. Vi ska förhålla oss till artiklarna i barnkonventionen som ger stöd i vårt förhållningssätt.

Sedan ett antal år tillbaka finns en Barnkonventions grupp i kommunen där medlemmarna arbetar agilt över gränserna för att inspirera och lyfta fram barnkonventionen på olika sätt. Vi har i två år haft teman som har legat under ett läsår och just detta läsåret är temat, Jag har en dröm – I have a dream.
Under våren har vi funderat på vad vi kan göra tillsammans för barn och ungdomarna då vardagen är olika mot vad den brukar. Vi som finns i gruppen arbetar på bla. familjecentralen, biblioteket, förskoleverksamheten, fältassisterna, kyrkan, ungdomsverksamhet, integration och tre av dessa är utbildade barnrättsstrateger.

Vad händer just nu i Ängelholm?

Att stärka barnen genom att lyssna in vad de har för tankar om vardagen och hur de ser på framtid får dem att förstå att de är en viktig del i vår kommun.
Hur ungdomsfullmäktige tänker kring Vision Ängelholm 2035 kan ni ta del av här.

Under rådande omständighet har inte familjecentralerna kunnat ha sin verksamhet öppen som vanligt utan de har hittat olika andra sätt att träffa barn och föräldrar.
Ni hittar deras aktiviteter här på facebook

Ett av dessa sätt är att bjuda in föräldrarna till torget på tipspromenad som de anordnade tillsammans med Alla kan, Fältassistenterna. Frågorna hade bla inriktning kring Barnkonventionen men även frågor för barnen och efteråt bjöds det på fika.
De fick också prova på att köra rullstol som Pelle från Alla kan hade med sig.
Även biblioteket fanns på plats med sitt cykel bibliotek med böcker till utlån.

Att träffas ute ger mer plats för att hålla avstånden till varandra men ändå träffas.
Då flyttar biblioteket flyttat ut Skaparbibblan så barn och ungdomar kan hitta olika aktiviteter.
De kommer att bygga drakar, experimentera med såpbubblor, bygga bihotell.
För att se när aktiviteterna är följ deras facebook sida eller på kommunens hemsida
De arbetar också för att digitalisera barnteatern framöver.

Fältassistenterna träffar många ungdomar och får svara på många frågor om vardagliga ting och just nu är det frågor om Covid-19. Måndagen den 27 april öppnades en chatt där ungdomar anonymt kan prata med en vuxen som lyssnar, ger råd och stöd till de som behöver det. De kan prata om allt från skola, kärlek, vänskap eller funderingar i livet.
Chatten finns på sidan Ung i Ängelholm och alla undersidor till den då chatten är öppen.
Öppettider; måndag 17:00-20:00, Onsdag 11:00-14:00 och fredag 14:00-17:00.

Pelle från Alla kan är även aktiv ute på skolorna och har varit med i en del av
verksamheten där han inspirera och lyfter att alla kan hitta sitt sätt att vara som barn och ungdom.
Och även få barn och ungdomar att se att alla är lika mycket värda.

Det planeras även för en Parasportfestival och mångfaldskarneval
den 4-5 september där barnkonventionen finns med i grundtankarna.
Vi hoppas att vardagen har kommit en bit närmre så den går att genomföra.

Då barnens värld har förändrats på många olika sätt behöver vi hjälpas åt att stötta och prata med dem. Kanske ska vi fråga en extra gång om vi ser eller hör något som vi blir fundersamma kring då vi möter något barn eller någon ungdom. Vi kan hjälpas åt att ge tips på var de kan hitta mer information kring olika perspektiv och råd.

Här kommer tips på några sidor.
Barnombudsmannen
BRIS