På utbildningsforum som anordnades på Rönnegymnasiet i Ängelholm vid terminsstarten HT 18 hade jag förmånen att få dela med mig av erfarenheter av att använda digitala verktyg i undervisningen. De som valt att komma och lyssna på mig hade fått den här informationen om föreläsningen.
Hur börjar och slutar du dina lektioner?
Hur använder du digitala verktyg som bidrar till engagemang, samarbete och delaktighet?
Här får du konkreta tankar och praktiska tips som du kan använda redan nästa dag i ditt klassrum.
När de 30 pedagogerna var samlade inledde jag med att visa hur enkelt man använder verktyget Classroomscreeen som hjälper till att skapa struktur över lektionen och ger en tydlighet i klassrummet.
Via Classroomscreen delade jag med mig av presentationen så det var bara att scanna av QR-koden och då kom man till presentationen. Detta underlättade för många för då slapp de anteckna utan kunde i stället hålla fokus på innehållet.
Jag använde Mentimeter för att se vilka digitala verktyg som gruppen använt. Alltid lika spännande när man ska prova digitala verktyg tillsammans under en föreläsning! Resultatet blev inte helt oväntat att många använt Kahoot och Google Classroom.
Då anpassade jag föreläsningen och la större vikt vid de verktyg som inte så många kände till ex. Webtools, Padlet, Quizlet och Whiteboard.fi.
Jag hade funderingar på att spela Quizlet.live tillsammans med gruppen men 45 minuter går väldigt fort så det blev inget av det. Men i det här filmklippet kan ni se hur det går när elever i åk. 4 spelar. Quizlet.live skapar verkligen motivation och man övar mycket på att samarbeta.
Vi avslutade föreläsningen med att utvärdera genom att deltagarna fick ge sitt omdöme via ExitPoll innan de lämnade lokalen.
Några ord på vägen
- Lär av och tillsammans med andra
- Byt inte digitalt verktyg för ofta
- Håll fast vid det som fungerar
- Hitta dina verktyg och pedagogiska metoder
- Fundera på när digitala verktyg är bra
Lär dig mer om verktygen här: