Du visar för närvarande Skolstart

Skolstart

Inför en ny skolstart finns det mycket att tänka på, en av de viktigaste sakerna för våra elever är att det ska kännas tryggt och roligt att gå till skolan. Undervisningen ska ge goda kunskaper för framtiden, utmana på ett lagom sätt och ge eleverna motivation till fortsatt lärande. Här följer lite länkar och filmer som kan vara bra att se/använda.

Tro inte att det räcker med auktoritet i klassrummet – blogginlägg av Sara Bruun med några konkreta tips kring lektionsstart och placeringar i klassrummet.

Så blir du en skicklig ledare i klassrummet – Marcus Samuelsson, universitetslektor i pedagogik berättar om varför de första tio minuterna av den första lektionen med en klass är så viktiga för att sätta ramar.

För att skapa en god stämning i gruppen finns det många tips på övningar i den öppna Facebookgruppen ”kooperativt lärande”. Ett av inläggen just om Skolstart och kooperativt lärande. Det finns även en hemsida/blogg där man mer strukturerat kan se på olika exempel, exempelvis hur man kan bilda och använda sig av grupper i undervisningen. På Pedagog Malmös blogg finns ytterligare information för den som blir intresserad.

I detta blogginlägg från Pedagog Mölndal finns korta utdrag med tips från John Steinbergs bok ”Fyrtio minuter, hundratals beslut”.

Hur får vi då eleverna motiverade? Det gäller att ha en utmanande undervisning – se filmen om ”The learning Pit” med James Nottingham.

Studietips till de äldre eleverna finns på UR:s sida Orka plugga – nedan en liten film – Kom igång med pluggandet.

För elever med större svårigheter (artikel 17/8 om oro inför skolstarten) finns dels information på Attentions hemsida där det även finns en speciell skolportal – filmen nedan kommer från dem. På Specialpedagogiska skolmyndigheten finns förutom ett helt studiepaket även kortare konkreta tips till skolan, ex tydliggörande pedagogik. SpecialNest har publicerat lite tips/inspiration inför nya terminen.

Slutligen några ord från Ann-Marie Körling: Allvarligt talat, skriv inte om sommarlovet, skriv om det som rör skolan!

Bild skola

Bilden hämtat från Pixabay

Lämna ett svar