Med hjälp av modern teknik kan du idag besöka olika platser både på jorden och i rymden. Förutom digitala kartor/bilder finns det nu ytterligare en möjlighet att ta in världen i klassrummen: Redbox VR/AR. Från RIKT kan du nu låna en stor låda som gör det möjligt för dig och dina elever att dyka ner och se på koraller, stå mitt i Taj Mahal eller undersöka hur lungorna ser ut. Du kan också få en elefant i rummet!
- VR står för Virtuell Reality, virtuell verklighet, och innebär att med hjälp av 360-graders fotografier och 3D-glasögon se på olika saker/platser.
- AR står för Augmented Reality, förstärkt verklighet, och innebär att 3D-föremål blir synliga i klassrummet.
En liten film från Google ser du nedan, exempel från några olika expeditioner.
Tidigare så har det varit svårt att vet hur man ska kunna hantera VR/AR i ett klassrum. Med hjälp av Redbox blir det lättare förutsatt att du kan arbeta med grupper om 15 elever vid visningen. I Redbox finns en lärarplatta från vilken du styr expeditionen. Du ser små ikoner på vad eleverna tittar på och i guiderna finns det möjlighet att ställa in vad du vill att de ska titta på. När alla är vid objektet ser du 15 små ikoner. I lådan finns 15 mobiler och 15 hållare till eleverna. De startar upp den expeditionen du valt ut och följer sedan med på turen. För att lektionen ska bli riktigt bra krävs det att du som guide är väl förberedd. Det följer med en beskrivning i lådan på hur du ska använda sakerna men du kan även förbereda dig utan att ha lådan hos dig.
Är du intresserad av att låna Redbox VR/AR? För dig som arbetar inom skolorna i Ängelholm finns instruktioner för hur du lånar lådan i Fronter > RIKT/Skoldatatek.
Det går även att låna en låda via AV-media Skåne på deras bokningssida.
Hur kan jag förbereda mig?
Här kommer några länkar till sidor som du kan besöka.
- Googles svenska sida om expeditions
- Redbox sida med karta och fler länkar
- Lista på expeditioner – obs två flikar VR och AR
I listan finns, förutom en kort beskrivning av turen, även länkar till ett par resurser som du kan använda för att se på turen direkt i datorn eller för att ladda ner lektionsplaneringar på engelska. För att kunna ladda ner lektionsplaneringen måste du skapa konto på Tes, använd ditt skolkonto och logga in via Google.
- Poly – Googles sida där även en del expeditioner finns (fungerar bäst i webbläsaren Chrome)
- TES lektionsplaneringar på engelska
Har du tillgång till en Chromebook kan du installera Google Expeditions och sedan ladda ner olika expeditioner för att se på dem.
AV-Media Skåne har också Redbox för utlån och de har även information på sin sida.
Kommentera