Förskolorna på Södra Utmarkens RO hade på sin planeringsdag den 22 november en IKT-workshop där de fick möjligheten att prova på olika digitala verktyg. Totalt var det fem olika stationer där de fick testa och skapa under ca 20 minuter per station.
Det som erbjöds var följande:
QR-koder
Här fick deltagarna både testa olika typer av färdiga QR-koder med tips på hur de kan använda dessa i verksamheten.
De fick också möjlighet att skapa egna QR-koder via en sida på nätet. Där kunde de ta en länk från t.ex. Youtube och göra en egen QR-kod av det. Eller göra en QR-kod till något som barnen har gjort själva t.ex. spelat in en sång, och då fick de lära sig hur de kan ta länken från Drive.
Instruktion på hur ni kan skapa egna QR-koder.
Puppet pals är en app där det går att skapa fantastiska sagor. Barnen kan rita sina egna figurer, skapa egna bakgrund på vanligt papper och sedan lägga in dem i appen.
På detta sätt arbetar barnen både med analoga och digitala verktyg.
Här är ett exempel på hur det kan se ut. Deltagarna skapade fantastiska berättelser och gjorde många kreativa skapelser.
Appen finns som en gratisversion, men för att kunna lägga till egna bilder krävs det att man köper den, appen kostar 50:-.
Pages som är en app som finns på alla iPad och är iPadens dokumentredigerare. Med denna app så går det att skapa sagor/berättelser där det finns möjlighet att lägga in text, ljud, bild och film. Den går även att använda till dokumentation av det som barnen gör i t.ex. sina projekt. Det färdiga resultatet går sen att spar ner på olika sätt beroende på var det ska vara tillgängligt. Ett sätt är att lägga till det i iBooks på iPaden.
Annika visar hur Pages kan användas för att dokumentera barnens arbete.
Blue bot är en liten robot som går att styra genom att trycka på de olika symbolerna på dess rygg.
Här fick deltagarna i uppdrag att flytta roboten över ett rutnät. På rutnätet låg det bilder från en välkänd saga. Roboten skulle de få att gå till de olika bilderna i sagan och på detta vis berätta sagan efter varje bild. För att få möjlighet att tänka efter hur roboten skulle gå fick de först lägga ut symboler hur de skulle programmera roboten.
Några grupper hann även med att ha ett robotrace. Det gick ut på att ta roboten från punkt a till b och då gällde det att själv räkna ut hur många steg roboten behövde för att komma i mål. Det var inte helt enkelt utan färdiga rutor.
Projicering
Att använda sig av projicering är ett sätt att göra miljöerna mer levande. Deltagarna fick bl.a. se sig själva genom en webbkamera som var fäst på ovansidan av bildskärmen. För att få en annorlunda upplevelse så fick de använda en sida som heter Webcam toy där det går att få olika typer av filter.
Anna tipsade om olika appar som Gravitarium, Bloom, Hypotised och Photo booth. Vi visade också en Youtubekanal som heter digitalistorna VKF där det finns många bra bakgrundsfilmer och andra små tips.
Kommentera