Det är mycket debatter och inlägg kring skärmtid och stillasittande i olika medier.
Pedagoger måste visa de som är tveksamma till digitala verktyg i förskolan på alla de möjligheter som finns att undervisa på ytterligare sätt i olika sammanhang.
Barn ska vara kreativa producenter och förskolans pedagoger ska visa på olika sätt att förverkliga barns innovationer.
På denna workshop var Temat Digitalrörelse och vi tog med oss det digitala ut.
Första stationen. Robotkompis kommandokort
Vi hade möjligheten att rita upp en bana med kvadrater på en grusplan, har man inte det kan man rita på asfalten eller på cementplattorna.
Sedan hade vi skrivit ut kommandon från www.kodboken.se Korten styr sedan hur och vad de ska göra. På dessa kort finns både pilar men även text som visar på skrivna kommandon. För att barnen ska vara kreativa finns det tomma kort där de kan hitta på olika kommandon.
Denna station är det fokus analog programmering. Det som finns i kroppen fastnar i knoppen.
Andra stationen. Skapa egna musikljud
Källkritik är en del i undervisning på förskolan. Det är kring bild,film och musik. Men även upphovsrätten att använda dessa i olika sammanhang.
Ett sätt att vara säker på att göra rätt är att göra sina ljud till musik som man sedan kan använda i en musikvideo eller en text i böcker som skapas i Pages. Vi använde Garageband och Sampler som man hittar under Klaviatur.
Pedagogerna gick sedan runt och spelade in olika ljud. Då ljudet är inspelat kommer ett klaviatur upp och de kunde spela med sitt ljud.
Sedan finns det möjligheter att spela in sin låt, spara den eller lägga den i en redigerare och lägga på fler ljud.
Instruktion skapa egna musikljud
Tredje stationen. Rörelseflöde.
Genom att använda så många sinnen som möjligt i undervisningen ger vi möjlighet att öka förståelsen kring programmering.
Ett sätt kallas unplugged programmering, ouppkopplad programmering. Programmering handlar i första hand om problemlösning, att göra steg för steg och följa dem.
Hitta sätt att lösa uppgifter och göra på olika sätt ger möjlighet att tillsammans använda lyssna på olika sätt att lösa en uppgift. Ett sätt att undervisa i ett demokratiskt arbetssätt.
Vi använde oss av ett flödesschema som vi tejpat upp på en pressning. Man kan också rita upp det på gården med utomhuskritor.
Det kan vara svårt att förstå hur en dator fungerar/tänker och hur den löser problem. Genom denna övningen kan man prova på att sortera på samma sätt som en dator.
Vad man sorterar kan man variera med olika material. Vi valde längd på deltagarna.
Övningen har vi hämtat från boken Programmera i förskolan av Kanin Sönnerås.
Fjärde stationen. Tärning med QRkoder.
Med QRkoder har man många möjligheter att använda det digitalt. QR är förkortning för Quick Response alltså snabb respons.
QRkoderna lockar till nyfikenhet om vad som finns bakom mönstret som man ser. Man kan lägga in webbsida, videoklipp, fotografi eller en text som vi använd denna gången.
Det man får tänka på är att QRkoden måste GDPR säker.
Alla iPad har inte internetuppkoppling och då vi använder oss av en text behöver man inte internet för att hämta den. Vi använde Skapaqr.se på datorn för att skapa koderna.
QRkoderna satte vi på en tärning som vi gjort av en kloss 7×7 cm stolpe av gran. Koderna satts fast med häftmassa så de lätt kan bytas ut.
För att få in rörelse var koderna spring snabbt fram till ett träd, hoppa fyra steg m.m.
Femte stationen. Lyssna efter ljud.
Då vi väljer att använda Makey Makey får vi även in NT i vår undervisning med barnen.
Vi använder en sluten strömkrets tillsammans med Scratch på datorn.
Denna gången var uppgiften att hitta rätt ljud till en bild. För att detta ska fungera använde vi fem burkar med vatten där vi la ner en sladd i varje burk som kopplades till Makey Makey delen.
Denna del kopplades sedan till datorn. I Scratch hade vi hittat eller gjort ljud som passade till bilden och programmerat dem till olika kommandon. Den jordade sladden sattes på en pinne och då pinnen doppades i vattnet hördes ett ljud från i vårt fall ett djur. Sedan gällde att hitta rätt ljud och komma ihåg var den fanns när nästa bild visades.
Här finns inspiration att använd Scratch
Förskola i Stockholm testar Makey Makey
Gympa med portabel vibrationshögtalare.
Även vid denna stationen kommer NT med i övningen. En vibrationshögtalare låter olika beroende på vilket material den står på. Alltså hur materialet leder ljud och återskapar det.
Vi tänkte även på att kunna använda fri musik och utan internetuppkoppling.
Fri musik kan man hitta på ex. facebook, Youtube. dig.ccmixter.org
Den musik man hittar på dessa ställen är alternativ till den musik som barn väljer att lyssna på.
Vi laddade ner musiken ställde in offline och la på driven för att sedan sms:ade musiken till telefonen. Kunde också mejlat den. Detta får man göra medan man har tillgång till internet.
Har man internet på iPaden kan man ju hitta youtubeklipp och musik direkt.
Sen är parkopplar man via bluetooth och kör igång gympapasset.
Kommentera