Många elever har säkert varit med om att en lärare kommer in och säger:
-Idag ska ni skriva en saga eller en berättelse. Ta nu fram er dator och låt fantasin flöda!
Att skriva en saga eller en berättelse är inte alltid så lätt. Det krävs lust, fantasi och stöd för att komma igång. Framförallt behövs stöttning, ett ämnesspecifikt ordförråd, återkoppling och strukturer för skrivande. Ett bra sätt tycker jag är att arbeta enligt genrepedagogiken och cirkelmodellen.
I bloggen Ny i svenska skolan finns flera inlägg där cirkelmodellen beskrivs mer ingående.
På nätet finns det massor av resurser med bilder och filmer för inspiration och stöd i det språkutvecklande arbetet. Här har jag valt att beskriva några:
Folkhälsan Lek med språket är en fantastisk sida med inspirerande språkmaterial. Materialet består av textkort för olika ord- och minneslekar och spel med språkligt fokus. Bildkorten finns både med eller utan text. Ni hittar till exempel kroppsdelar, kläder, mat och djur. Under rubriken Sagolådor finns idéer på hur du tillsammans med barnen kan läsa, berätta och leka olika sagor och berättelser. Allt material går att skriva ut och är kostnadsfritt.
I Folkhälsans lekdatabas finns det många olika idéer på lekar som är språkutvecklande.
Minibladet.se en plats för nyheter, lästräning och språkglädje. Läs eller lyssna på bildserier. När man läst eller lyssnat på texten finns det några kryssfrågor om innehållet i texten. Alltid bra att öva läsförståelse!
Projekt ”Gåspennan” kombinera musik och kunskap. De små tecknade figurerna Holger och Fix är två av huvudkaraktärerna som sjunger om allt ifrån geometri till likhetstecknet. Målet med ”Gåspennan” är att försöka lära ut några av de lite knepigare skolämnena på ett pedagogiskt sätt för elever ända upp till mellanstadiet. I deras låt Röda tråden lär man sig hur en saga är uppbyggd. På Gåspennans spellista finns många medryckande låtar inom Sv, Ma, SO, NO mm.
Småsagor UR Bilderböcker för öronen. En skådespelare läser texten så som den står i boken och bilderna målas med ljud och musik. Böckerna blir lekfulla, allvarliga, fantasifulla och tankeväckande ljudupplevelser. Musik och ljudeffekter är noggrant valda för att ge stöd till barnens inre bildskapande och förståelse för ord och begrepp, för att på så sätt verka språkutvecklande.
Bedtime Stories Låt eleverna lyssna och se klassiska sagor som Askungen, Grod-Prinsen eller kanske Den fula ankungen. Sagorna är ca 3-4 minuter. Efter att man tillsammans sett filmen är det enklare att återberätta sagan muntligt. Nästa steg kanske är att tillsammans skriva sagan. Eller varför inte låta sagan få ett annat slut?
Snipp, snapp, snut – så var blogginlägget slut!
Kommentera