Den 13 mars 2018 är det Källkritikens dag – ett utmärkt tillfälle att uppmärksammas vikten av att vara källkritisk. Viralgranskaren på tidningen Metro introducerade Källkritikens dag förra året.
Idag är det ju ingen brist på information, men det kan vara mycket svårt att hitta information som är tillförlitlig och korrekt. Spridningen av falska nyheter och ”alternativa fakta” blir allt vanligare, inte minst på nätet. Vi måste alla bli bättre på att kolla upp saker som vi ser och delar i våra flöden.
I Skolverkets strategi lyfts fyra huvudaspekter på digital kompetens upp och en av dem är att
- ha ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik
Ett av målen för våra elever är att kunna söka och använda information från nätet på ett källkritiskt sätt. Jag tror att det krävs att vi övar mycket på det för det är inte alltid så lätt att veta om det vi läser och ser på nätet stämmer.
Källkritikens dag är ett utmärkt tillfälle att arbeta med digital källkritik tillsammans med dina elever! IIS Digitala lektioner genomför en kampanj för att stärka barn och ungas digitala kompetens.
På sidan Digitala lektioner hittar du färdiga källkritikslektioner för alla grundskolans elever. Det finns lektioner både på introduktionsnivå som ger en grundläggande förståelse för vad digital källkritik är samt fortsättningslektioner med praktiska övningar där eleverna får lära sig hur man kritiskt granskar till exempel webbplatser och bilder. Här finner du lektioner för åk 1-3, åk 4-6 och åk 7-9.
Idag används nätet både som källa och verktyg i skola och på fritid. Därför är det viktigt att öka elevernas källkritiska förmåga. Elever behöver också lära sig att agera säkert och ansvarsfullt på nätet. Här finns stöd och inspiration för det arbetet.
- Lilla Viralgranskaren – material, tips, filmer och lärarhandledning i källkritik Metro.se
- Nätprat – Telenor & Bredbandsbolaget har tagit fram ett batteri med frågekort att använda i samtalet, utbildningsmaterial för årskurser 4–9: Nätprat i skolan och Nätpratsquizet där du lär dig mer om barns digitala vardag.
- Kolla källan Skolverket
- Surfa Lugnt
- Informationssökning och källkritik UR Skola
- Mediekompassen Lektionstips
- Kurser i källkritik på webbstjärnan
- Källkritik med Bamse
- Tematidning källkritik Bamse
- Vad är sant på nätet? MIK för mig – digitalt material om källkritik Statens medieråd
- Boktips från Barnensbibliotek LIVET ONLINE
Kommentera