Under 2017 har Sverige fått en ny nationell digitaliseringsstrategi, ett nytt Digitaliseringsråd och visionen är ett hållbart digitaliserat Sverige. Det övergripande målet är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.
Skolorna har också fått en ny digitaliseringsstrategi – finns via denna länk. För att genomdriva de förändringar som skolorna står inför erbjuder Skolverket olika konferenser för olika målgrupper. Vid konferensen Leda digitalisering i Lund 11/12 var målgruppen i främsta hand skolledare och förskolechefer.
Darja Isaksson, entreprenör och bl a medlem i digitaliseringsrådet, inledde med en föreläsning om samhällstrender, möjligheter och kunskap, Framtiden är redan här, den är bara ojämnt distribuerad. En filmad föreläsning (rätt version kommer när den finns hos Skolverket) ser ni här nedan.
Annika Agelii Genlott, forskare och skolutvecklare, berättade om förändringsprocessen som många är inne eller på väg in i, Digital > Digitilized. Hon tog upp bl a upp forskning kring metoden STL (skriva sig till lärande) och hur innovationer och ny kunskap sprids på bästa sätt.
Skolverkets representanter betonade vikten av tydligt ledarskap i processerna och att hela styrkedjan finns representerad. De visade på förändringarna i styrdokumenten och alla de resurser som finns tillgängliga på Skolverkets sidor – bl a modulen Leda för digitalisering. I presentationerna nedan finns också korta punkter på de framgångsfaktorer man såg i forskningen Unos Uno 2014. Under våren kommer ytterligare moduler och stödsidor att produceras. Webbkursen Om programmering, som nu har testats av 500 användare, kommer den 8 januari att finnas tillgänglig för alla. Dessutom kommer högskolorna att erbjuda 7,5 hp kurs i programmering för högstadie- och gymnasielärare. Ett tips var att försöka få kommunförlagda kurser i detta.
Christian Magnusson: Förändringar i styrdokumenten – styrdokument GRU – styrdokument GY
Lars Lingman – Leda digitalisering
Jessika Paulsson – Kompetensutveckling
På tidigare publicerad sida på Englar bloggar finns mer kring läroplansförändringar och kommentarmaterial.
På frågan om vad som deltagarna tror är viktigast för att förändringsprocessen ska komma igång ordentligt ute i verksamheten blev det följande ordmoln:
Kommentera