Förändringar i styrdokument gällande digitaliseringen
Under 2017 har Skolverket arbetat med att revidera olika styrdokument för att säkerställa att alla elever får en god digital kompetens. I denna film berättar de övergripande om förändringarna.
Under sommaren har läro-, kurs- och ämnesplaner uppdaterats och på denna sida hos Skolverket finns länkar till dokument som visar på vilka ändringar som är fastställda i de olika styrdokumenten för grundskole-, gymnasie- och vuxenutbildningen. Under 2017 kommer förskolans läroplan att revideras och digital kompetens kommer att arbetas in i den reviderade läroplanen.
Skolverket har också gett ut kommentarmaterial och de finns via länkarna nedan.
- Få syn på digitaliseringen på grundskolenivå – ett kommentarmaterial till läroplanerna för förskoleklass, fritidshem och grundskoleutbildning
- Få syn på digitaliseringen på gymnasial nivå – ett kommentarmaterial för gymnasieskolan, gymnasiesärskolan samt komvux och särvux på gymnasial nivå
Förutom de moduler inom digitaliseringen som finns via Skolverkets Lärportal har det också tagits fram diskussionsunderlag som kan användas ute i verksamheterna:
Lärarröster om skolans digitalisering:
Sveriges kommuner håller nu på att förbereda sig inför förändringarna. I Kungälv har Malin Frykman gjort ett par presentationer med underlag från Skolverket som visar på förändringarna.
Summering av den reviderade läroplanen för grundskola
Få syn på digitaliseringen
Skellefteå kommun har under förra läsåret haft ett projekt där de centralt har köpt in material, skapat olika kodväskor som verksamheterna sedan kan låna. Till dessa väskor följer olika handledningar och de ligger öppet på denna sida: Handledningar till kodväskorna, Skellefteå kommun. Även om man inte har kodväskorna finns det mycket bra saker i handledningarna.
I Ängelholm arbetade förskollärare, grundskole- och gymnasielärare i matematik och teknik med förberedelser inför kommande förändringar i styrdokumenten med fokus på programmering. Här finns länkar till korta beskrivningar av dagarna: förskolan – åk F-6 – åk 7-9 – gymnasiet.
Under hösten kommer vi, i samarbete med LIN, att utbilda IKT-pedagoger och nyckelpersoner på varje Ro gällande programmering. Deras arbeten kommer att spridas på olika sätt och vi hoppas att alla ska kunna ta del av deras modellektioner/teman som de arbetar fram. I slutet av november kommer alla kollegor att kunna ta del av deras arbeten då det blir TeachMeet digitalisering/programmering. Håll utkik i Fronter och på EngLar bloggar när information och anmälningsformulär kommer!
”I den takt som samhället utvecklas så måste ju också skolan göra det. Regeringen har på något sätt stakat ut vägen nu genom att skapa nationella IT-strategier och förändra kurs- och läroplanerna…”, säger Carl Heath i filmen som ni kan se här:
Kommentera