Christine Löthman, från LIN-education, höll i fyra workshops à 3 timmar med inriktning på programmering i förskolan. Dessa workshops avslutade vårenterminens dagar med inriktning på programmering och digital kompetens i Ängelholms Kommun.
Varje workshop inleddes med en omvärldsspaning på vad det är som gör att förslagen på förändringar i styrdokumenten är aktuella just nu. Pedagogerna fyllde i fem ord utifrån frågan, vad de tänkte och kände om programmering. detta gjordes med webbresursen Mentimeter. När alla svarat visades ett ordmolnet på skärmen. Nämnvärt är att efter de fyra workshops med samma fråga har det mest ifyllda ordet varit spännande.
Utifrån de förslagna förändringar i kommande styrdokument fick deltagarna skriva in i en padlet vilka tankar som väckts av de förslagna skrivningarna, se Padlet.
Sedan var det dags för deltagarna att bli objekt som skulle programmeras. Problemet som skulle lösas var att deltagarna behövde röra på sig. Det löstes med stegvisa instruktioner som skapade dansen (algoritmen) Makarena. Utifrån övningen kopplades begrepp inom programmering.
Deltagarna fick lösa ett problem som var att skapa en algoritm för att en kompis skulle kunna hitta en godisbit. De använde sig av iPad eller mobiltelefon för att spela in algoritmen för att kompisen sedan skulle kunna utföra den.
Christine presenterade olika appar:
Swift Playgrounds, Turtle Logic, Lightbot Jr, Scratch Jr, och Inventioneers.
Robotar BeeBot och BlueBot och SPRK+ (Sphero). Det avslutades med att deltagarna fick prova de olika tipsen.
Länk till presentationen som Christine använde. Länk.
Kommentera