Den 20 mars arrangerades två workshops för lärare i åk 7-9 innehållet var utifrån de förändrade skrivningarna i styrdokumenten gällande digitalkompetens och programmering. Vägledare för dessa workshops var Linda Höidal, LINeducation. Syftet med dagen var att skapa en förståelse för varför programmering kommer in i styrdokumenten just nu samt att visa på enkla metoder för att introducera programmering i undervisningen och ge en gemensam förståelse för viktiga begrepp i programmeringen.
Workshop startade med den Industriella revolutionen 4.0 en av bakgrunderna till de förändringar i styrdokumenten som regeringen tog den 170309, Länk till informationen från regeringskansliet om beslutet.
Information om förslaget från Skolverket om Nationell IT-strategi följde efter det. Deltagarna blev därefter ”programmerade” till att dansa Makarena, först genom muntliga instruktioner för att sedan prova till ett youtubeklipp. (Macarena med instruktioner)
Det gavs en koppling till olika begrepp i kodning, objekt (deltagarna), funktioner (handrörelserna), sekvens (rörelserna i bestämd följd), parameter (vändningen i 90 grader) detta blev tillsammans en loop. Tillsammans blev detta en algoritm som löste ett problem, behovet av att röra på sig.
Att beskriva hur en toast ska skapas och tillagas utan muntliga instruktioner var nästa steg, i par fick deltagarna först göra sin egen bildfrekvens med instruktioner för att sedan tillsammans skapa den ultimata frekvensen för att göra en toast. Till detta kopplades även de begrepp gällande kodning som togs upp tidigare.
Att koda en kompis med hjälp av en mobiltelefon blev nästa aktivitet. Uppgiften var att filma sina instruktioner om hur kompisen skulle nå till målet, i detta fall en Dumlekola. Efter det skiftade kompisarna mobil och skulle följa den andres instruktioner. Hittade alla sina skatter? Ja till slut. Problem som uppstod, olika steglängd, olika länder, vad är högt och vad är lågt ledde fram till att det är viktigt att gemensamma regler om steglängd med flera parametrar är viktigt. Alla måste förstå de givna instruktionerna och kunna utföra dem enligt förutbestämda generaliserade regler eller språk.
Blockprogrammering med Scratch och Kodboken som videovägledning för att skapa ett skalbagge-race. En algoritm med objekt, funktioner, parametrar, sekvenser, loopar och villkorssatser (om-så).
Begreppet datalogiskt tänkande (”computational thinking”) utifrån att det är ett paraplybegrepp för färdigheter och förmågor relaterade till problemlösning som till stor del kommer från datavetenskapen.
En gemensam nämnare är att dessa färdigheter och förmågor naturligt tränas genom programmering (men de kan även tränas på andra sätt). En fördel med begreppet är att det fångar generella färdigheter som är allmänt nyttiga för alla, vilket gör det till ett bredare begrepp, än begreppet programmering.
Upplägget av dagen finns i denna lärcirkel i verktyget På riktigt, Länk till cirkeln. Där det finns länkar och tips om fler sätt att arbeta med programmering i skolan.
Kommentera