Sen två veckor tillbaka cirkulerar nu ”veckans ord” på våra informationsskärmar runt om på skolan.
Varför? Jo som en av många idéer, tankar och utvecklingsmöjligheter vi har sett och testat i läslyftet som hela lärargruppen är med i så är detta en insats för att stärka ordförrådet hos våra elever.
För några år sedan hade vi ett projekt som hette just ”veckans ord”. Då var varje ämne, en vecka per termin, ansvariga för att skriva ihop en lista om fem ord med förklaringar som under veckan gicks igenom och studerades av alla klasser. Nu har ”veckans ord” fått ett tekniklyft och blivit till en ny variant. 2 ord i veckan som cirkulerar på informationsskärmarna. Eleverna kan studera orden otaliga gånger varje dag, på hålan, medans de väntar på lektionsstart eller i matkön för att nämna några. Vi tror att detta kan stärka elevernas ordförråd över tiden.
En sak som jag tar med mig från läslyftet är just hur viktigt det är att ha ett väl utvecklat ordförråd, inte bara för att kunna uttrycka sig utan för att kunna ta till sig informationen i läromedel och andra informationsbärare under skoltiden. Jag förespråkar självklart alltid läsning och läsning hela livet, från de minsta barnen upp till de äldsta. Om det handlar om att läsa en pekbok med ett spädbarn eller högläsning för en femåring eller en grupp elever på högstadiet. Det kan vara i sommargräs-läsning på sommaren, eller igen, högläsning men för sin morfar som inte ser själv att läsa mer. Läsningen är viktigt för att vi ska klara av skolan, för att vi ska utvecklas och för att vi ska få alla de möjligheter vi är värda.
En sjuåring har ett ordförråd på ca 5000-7000 ord. En läsande sjuttonåring kan samla på sig ett ordförråd upp till nästan 70 000 ord men den sjuttonåring som inte läser endast kommer upp i ca 17 000 ord(Boken om läslust). 17 000 kan låta mycket men vid jämförelse med 70 000 så är det för mig lätt att inse att de flesta läsande individer kommer ha mycket större möjligheter att förstå och göra sig förstådda. Viktigt!
/BibbloTherese
Kommentera