Vi som skriver heter Linda och Matilda och vi arbetar på Ängelholms Montessoriskola – en Montessoriinspirerad lärande verksamhet som tillsammans utvecklas och lär av varandra.
Vi har under höstterminen 2017 arbetat med boken Tänka, resonera och räkna i förskoleklass. I boken står det följande: “Det är många ord,termer och begrepp, både allmänna och matematiska, som barnen ska utveckla förståelse för och undan för undan införliva i sitt ordförråd.“
“Vi ska inte vara rädda för att använda korrekta matematiska ord tillsammans med barnen men det är viktigt att vi parallellt använder barnens egna uttryck som de är trygga med.”
I Lgr 11 för förskoleklassen står det att vi ska arbeta med “matematiska begrepp och resonemang för att kommunicera och lösa problem”.
Vidare i läroplanen står det i kunskapskraven för år 3 i matematik “Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i vanligt förekommande sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt. Eleven kan beskriva begreppens egenskaper med hjälp av symboler och konkret material eller bilder.”
Genomförande:
En gång i veckan har vi uteskola under en förmiddag. Vi tillbringar förmiddagen i skogen på olika platser. Vid varje tillfälle utmanas eleverna i sitt matematiska tänkande när vi arbetar med det matematiska språket. Vid flera tillfällen har vi tagit med oss laminerade kort med jämförelseord. Vi startar med en samling där vi berättar vilka ord vi ska öva på. Därefter hämtar eleverna olika skogsmaterial som t ex kottar, pinnar och löv. Eleverna sorterar sina material och lägger upp dem efter jämförelseorden. Vi diskuterar sedan tillsammans och eleverna får hålla upp sina föremål. När vi kommer tillbaka till skolan så dokumenterar eleverna i en bok.
Kommentera