Efter stora satsningar med matematiklyft för grundskolan i Ängelholms kommun är det dags för förskoleklassen. Tankarna startade hos pedagogerna i förskoleklasserna på Villanskolan. De bjöd in mig, Ulrika Broman(matematikutvecklare), tillsammans med sin ledning och vi satte igång för snart 2 år sedan med ett kollegialt lärande. Vi använde oss av Lärportalen för matematik tillsammans med den då nyutgivna boken ”Tänka, resonera och räkna -i förskoleklassen”(förkortas i texten=TR&R i f-klass) av Görel Sterner, NCM.
Engagemanget och det så påtagliga lärandet som övningarna gav eleverna var inspirerande för oss alla. Grundligt och noga lades en struktur upp som höll fokus och stöttade det upplägg som gavs via TR&R i fklass. Pedagogerna höll koll på lärandet främst formativt i det direkta arbetet men även med hjälp av tester från ”Förstå och använda tal – en handbok”, NCM. Att som pedagog bli medveten om vart lärandet leder i högre åldrar, ger en styrka i att redan tidigt våga hantera de missförstånd som elever påvisar. Här har utvecklingen de senare åren blivit ännu tydligare, vi måste våga påvisa bra strategier och ta tag i de som inte är hållbara redan tidigt. Lära om tar tid och är svårt!
En liten egenupplevde historia:
”Elev i åk 1-2 hade svårt vid subtraktion och vände ofta på talen. Till slut slänger jag ur mig att det största talet måste stå först alltid. Flera år senare, tror eleven gick i sexan, kommer specialläraren med eleven i släptåg. Hon såg rätt barsk ut, så jag undrade lite oroligt vad som nu hänt. Eleven hade tagit så fasta på mina ord att största talet först vid subtraktion så han vägrade ändra på det, det hade ju hans fröken sagt på lågstadiet! Det var bara att ta tillbaka och be om ursäkt och istället förklara hur det låg till. Eleven gick glad och nöjd därifrån. Själv satt jag med rätt många tankar kvar tillsammans med en frustrerad speciallärare som ägnat år utan att förstå varför eleven alltid vände på subtraktionstalen.”
Ibland måste man kanske uppleva just det där stora misstaget för att förstå. Idag tänker jag dock att det är just detta vi ska hjälpas åt att vara uppmärksamma på redan från början. Om vi vet vart vår undervisning ska leda till kommer vi inte att hamna i dessa missförstånd. Medvetenhet och att arbeta med elevernas närmaste utvecklingszon var ett fokus som höjde undervisningsnivån och ökade lärandet. Det höjde också självkänslan och kunskaperna hos pedagogerna som mer och mer gick djupare in i sina analyser av undervisningen och av texterna. Att äga undervisningen ger en trygghet där man vågar utmana, i stunden kunna se och agera med individerna för att ge dem rätt feedback och att formativt kunna utvärdera efterhand.
I år är vi igång med ytterligare satsningar på förskoleklassens matematik. Strövelstorps skola satsar på att öka lärandet och ge sina pedagoger chans att genom ett kollegialt lärande lägga upp undervisningen så att det gynnar elevernas utveckling inom bl a matematiken. 2 timmar varannan vecka träffas vi för att tillsammans lära och diskutera. Vad hände under passet? Hur agerade eleverna? Hur utmanar vi dem till att våga ta nästa steg? texter om lärandet och den grundläggande matematiken ger oss en gemensam grund i diskussionerna. Vi är precis i starten och det ska verkligen bli spännande att få vara med under detta läsår som handledare i diskussionerna. Speciallärarna finns med som ett aktivt stöd i bakgrunden under projektet.
Även på Rebbleberga skola använder vi oss av TR&R i fklass och arbetar systematiskt med de organiserade lektionsuppläggen. Här har vi idag ännu inte kommit igång med diskussioner om innehåll och upplägg men några av de arbetande pedagogerna har genomgått matematiklyftet vilket är en styrka i sig. Vi använder den tydliga strukturen och pratar efter undervisningsstunderna igenom funderingar och vad som hänt, en bit på väg.
Det kommer mer utförlig och grundligare information efterhand här på bloggen.
av Ulrika Broman
Kommentera