Skolans matsedel har hittills funnits att läsa på skolans TV-skärmar på olika platser i lokalerna. Det är jättebra för alla som är nyfikna på vad som serveras under veckan. Om man kan läsa.
Det är inte alla elever på särskolan som kan läsa, eller hinner läsa så fort som texten rullar. Därför har vi sedan några veckor kompletterat den skrivna texten med filmer. Filmerna innehåller matsedeln filmad med ”Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation” TAKK, men även skrift med widgit-symboler, en slags ritade bilder som används för kommunikation.
Det är elever och personal från både särskolan och grundskolan som spelar in filmerna. Länken här ovan visar hur en vecka kan se ut. (Fredagens film finns inte med, då jag inte lyckats få aktörens medgivande. Filmerna produceras normalt för att spridas internt i kommunen.) Här är det några killar som går i nian som hjälper till och tecknar. Det är roligt att se hur snabbt de lär sig dagens meny. Två, tre tagningar är allt som behövs för att de ska sätta det. Ibland får vi förenkla menyn, då jag inte har hittat ett tecken för ”köttfärsgryta Bombay” eller ”dragon”, och det inte känns relevant för våra elever att bokstavera. ”Fiskgratäng med sprött täcke serveras med potatismos” kanske förenklas till ”fisk i ugn och potatismos”.
Nedan visas ett klipp hur det ser ut vid ingången till matsalen, där dagens meny finns skriven på tavlan och filmen med tecken och symboler visas på skärmen på väggen. ”Solfjädern” som visas mellan filmerna baseras på det färgsystem för veckans dagar som utarbetats för personer som behöver kognitivt stöd.
Det är spännande att se hur filmerna väckt ett intresse för tecken hos grundskolans elever. Dels har det blivit populärt att vara med och filma, dels har jag sett flera exempel när elever från grundskolan sitter i matsalen och pratar OM tecken, och tecknar t.ex ”pasta” och diskuterar om spagetti och pasta är samma sak. Förutom att filmerna gör matsedeln tillgänglig för alla elever höjer de även ”allmänbildningen” inom tecken och AKK för både personal och elever på skolan generellt.