En bild säger mer än tusen ord, eller?
Då telefoner och plattor finns ute i verksamheten massproduceras bilder. Både av barn och pedagoger.
Men hur skärper man ögat och meningen med bilderna? Hur tar man hand om dem och hur och för vem visas de?
Frågeställningar är många och har lyfts fram i de kurser som förskolorna har möjlighet att ta del av genom Skapande förskola.
Oron att göra rätt utifrån GDPR kommer ofta fram i dialogerna och osäkerheten kan göra att man väljer bort vissa bilder.
Behövs det mer planerade bilder då man har ett syfte innan med bilderna? Ur vilket perspektiv tas bilden, vuxen perspektivet eller ur barns perspektiv.
För att skärpa ögat måste det finnas ett öga som är nyfiket och kan zooma in en process i en situation som man vill ta tillvara på genom att ta ett kort.
Att titta på bilderna tillsammans ger en analys av vad bilden säger till var och en som ser den.
Barnens analys i denna process är intressant, de ser ju ofta andra saker än vuxna.
Då man tagit bilden hur presenteras den på bästa sätt? Bilder har ett syfte och används för att marknadsföra verksamheten och då är det viktigt att den får en plats som gör att man lätt ser den. Vilka bilder önskar barn och föräldrar att se? Vilka bilder önskar pedagoger att visa? Hur kombinerar man dessa önskningar?
Sedan kommer tidsaspekten in, hur ska man hinna ta hand om bilderna? Nu eller om två veckor?
Fotografen visar på ett snabbt sätt att välja ut bilden, redigera, lägga in text och spara den för att kunna skriva ut eller publicera den på något sätt.
Syftet med denna workshop är att lära sig ett smidigt arbetssätt med bilder och text för dokumentation i verksamheten. Där ögat har fått skärpa till sig och nyfikenheten väckts.
Till våren finns det möjlighet för fler att ta del av denna utbildning i Skapande förskola.
Kommentera