Många har nog sin egen bild av vad Hemslöjden är. Man stickar, broderar eller kanske täljer man på en pinne, ja det är nog det som många kan beskriva vad hemslöjden står för. Och det är säkert gamla tanter som gör det. Eller?
Kan det vara så att man inte vet att de har ett hållbarhets tänk där återbruk är ett kreativt material att använda? Vid första tillfället för pedagogerna som hade anmält sig till Skapande förskola med Hemslöjden där temat är Hållbar framtid gick kursledaren igenom de tre perspektiven ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Perspektiven lyftes både på barnens nivå och global nivå.
Är det något litet som kan göra en stor förändring? Vad är det viktigaste perspektivet av de tre? Är det något perspektiv som är mer viktigt, var frågor som det inte fanns något rätt svar på under dialogerna som pedagogerna förde.
Hur kan man arbeta för att kunskapen ska finnas med genom hela skolgången och hur involveras vårdnadshavare?
Vilka arbetssätt kan pedagogerna använda där det får en effekt där barnens tankar och kunskaper syns för föräldrar, kommunen och globalt?
Genom dialoger om vilket material som är bra att använda och lyfta fram det kreativa skapandet kommer många kloka tankar kring att vara rädd om vår jord både i det lilla men också i det stora.
Under tiden som pedagogerna fick vara kreativ samtalades det kring vad hållbar framtid stod för. Vad kan göras på förskolan?
På vilket kreativt sätt kan pedagogerna lyssna in barnens lösningar och hur skulle de förmedla detta och med vilket material ?
Ja det var inte virknål och stickor som var i fokus denna gången då första träffen i skapande förskola med Hemslöjden genomfördes.
Nu hoppas vi att fler förskolor väljer att vara med i denna satsning framöver.
Kommentera