Att se vad som är fusk är inte alltid lätt. Nästan vem som helst kan ljuga ihop en trovärdig text, krydda med lite källor som låter vettiga och helt plötsligt kan man få massor av människor att tro på att Asylsökande och invandrare skulle få gå före i sjukvårdskön. Krydda dem med en bild på Region Örebro Län och du har ett bidrag till sociala medier som skulle reta gallfeber på 18% av sveriges befolkning. Och detta utan att ens ha orken att kolla upp det. De har redan bestämt sig. Är det nu sant? Hos viralgranskaren får du svaret.
Nu var detta en text med en bild som förstärkare. Sen finns det ju bilder som ljuger i sig. Manipulerade bilder. Detta ska detta blogginlägg handla om och baserar sig på en kort föreläsning på Utbildningsforum 2018 som arrangerades i Ängelholms kommun.
När vi diskuterar manipulerade bilder kanske vi först och främst tänker på begreppet ”Photoshoppad”. De flesta känner till det och vet att media kan förvanskar verkligheten med hjälp av teknik som gör det praktiskt taget omöjligt att se om det är en manipulerad bild eller inte med blotta ögat.
Redan från början

Fotograf: Joseph Nicéphore Niépce
Det äldsta bevarade fotografiet är daterat kring 1826-27. Detta foto har en exponeringtid på ca 8 timmar. Vi kan förmoda att Joseph var glad att han fick till en bild att det vi ses är det som stod framför kameran.
I början behövde man manipulera bilderna då mediet hade sina begränsningar. Ville man komponera ihop en bra miljöbild och inte få en utfrätt (vit) himmel på grund av lång exponeringstid satte man helt enkelt ihop två bilder och resultatet blev klart bättre.
Eftersom man kunde ändra i bilder tidigt gjorde man ju också detta för att skapa en viss känsla i en bild.
Abraham Lincolns ikoniska bild är en manipulerad historia. Exakt varför man tog Lincolns huvud och satte på John C. Calhouns kropp och bakgrund vet man inte men kanske var det för att just hållningen och miljön skulle göra Lincoln lite mer heroisk och cool. Man ändrade faktiskt även i texten så det skulle passa Lincoln bättre.
Att ta bort människor från en bild är nödvändigt om det stör helheten. Mussolini ville inte vara den store diktatorn som behövde hjälp att hålla i ordning på hästen. Ska man hålla befolkningen i schack kan inte hästpojken/flickan vara med i bilden, det förstår vem som helst.
Att komma i onåd med Stalin och Hitler kunde sluta hur illa som helst. För de mer lyckligt lottade slutade te-inbjudningarna att komma med posten för andra suddades de bort från gemensamma utflykter.
Lev Troskij blev både bortretuscherad och slutade sina dagar med en ishacka i huvudet efter han startat vänsteroppositionen mot Stalin på 20-talet.

Ett fotografi från 1937 där Adolf Hitler besöker filmaren Leni Riefenstahl. Hitler hade med sig sin propagandaminister Joseph Goebbels som senare retuscherades bort.
I modern tid
Världens första digitala bildmanipulationsskandal var när National Geographics Egyptennummer kom ut på marknaden 1982. Fotografen Gordon Gahan hade lämnat in massa bra bilder till redaktionen som skulle ligga till urval till framsidan. Problemet var att ingen passade till tidningens vertikala format. Någon kom då på den briljanta idén att flytta den ena pyramiden närmre så de båda fick plats i bilden. Man kan fundera på hur illa det kanske är i detta fall men en skandal blev det, borde man inte kunna lite på National Geographic funderade arga läsare.
[Vill du läsa mer om National Geographic och skandalen kring Egyptennumret finns Moderskeppets blogg. Läs här]
Brian Walski, en erkänd fotojournalist mitt i Irakkriget hade tagit några bilder på fältet och skulle skicka hem dem till USA men kände tydligen att en bättre komposition av en bild krävdes. Han ändrade lite i bilden. Helt rätt till en början visade sig, bilden såldes till flera tidningar som hade den som omslagsbild. Problemet började med att en man med Irakisk bakgrund skulle se om han kände igen någon från bilden. När han granskade den såg han fler konstigheter, ansikten och kläder som går igen på flera ställen i bilden.
Det blir förstås stor skandal. La Times som stod som huvudansvarig på bilden var tvungen att rädda sitt anseende och Brian Walski fick aldrig mer ett jobb, på den tidningen i alla fall. Bilder och mer om storyn hittar du här.
En svensk motsvarighet skulle kunna vara Terje Hellemo som i ett pressat livsskede var tvungen att leverera fantastiska naturbilder. Han hade året tidigare vunnit Året Naturfotograf och nu stod inspirationen still. Han tog några bilder som han tagit, letade upp några mård- och lodjur och photoshoppade in dem i sina bilder. Det skulle han inte gjort.
Lite kul är det kring The Tourist Guy, även om själva händelsen som utspelar sig var hemsk. När Peter Guzli hittade en bild på sig själv när han står och poserar vid ett av tvillingtornen fick han idén om att klistra in ett flygplan och ett falskt datum. Så fort bilden kom up på nätet blev den viral. En kamera hade mirakulöst hittats i rivmassorna och en stackars turist hade mött sitt öde sekunder senare. Givetvis började folk att ifrågasätta sanningshalten i bilden. Kunde verkligen en kamera klara ett sådant fall? Det var 20 grader varmt när attacken skedde, varför har han på sig både varm jacka och mössa? Det var tydligen heller inte rätt modell på planet på bilden mot det som kraschade in i byggnaden. Det fanns fler saker som pekade på att detta var en manipulerad bild och bluffen var synad. Dock levde the Tourist Guy vidare tack vare Photoshoppare världen över som började placera in honom i olika händelser, kända som okända. Det finns en databas med över 1300 bilder där The Tourist Guy dyker upp. Har du inget annat att göra, tryck här för att börja titta!
Tydligen var The Tourist Guy även med i Brian Walskis bild från Irakkriget.
Under utbildningsforum visade jag också bilder från Photoshoppare som använder sina kunskaper till något vackert och unikt. Svenska Erik Johansson är en fantastisk Photoshoppare och fotograf som skapar otroliga bilder. Se här!
Vad gör vi på Nyhemsskolan
På Nyhemsskolan jobbar vi med digital bild i tre steg.
I sjuan så har vi projektet Digital Storytelling där vi även jobbar kring Rules of third, Creative Commons och Bildutsnitt.

Rules of Thrird (Tredjedelsregeln) är en klassisk fotoregel. Det är mer en guide, än en regel, som visar hur man ska placera motivet i bilden.
I åttan jobbar vi med det digitala bildbehandlingsprogrammet Gimp där vi gör affischer. Vi har jobbar med reklam- film och nu i år; valaffischer.
I nian jobbar vi med en progression från åttan med att frilägga människor från olika bilder och sätta ihop dem till en ny bild. Ur detta föds en källkritisk tanke och diskussioner kring detta.
Vi hinner också med att diskutera skönhetsideal. Då utgår vi från följande två filmer:
Att jobba med bild är att jobba källkritiskt. Att lära sig läsa bilder är minst lika viktigt som att lära sig läsa en traditionell text.
/Göran
Spännande om bilder! Jag var på ett föredrag i våras om ”vilka bilder vi använder”. Hoppas få till ett blogginlägg om det någon dag…
Tack för det! =) Bilder är spännande och jag ser fram emot fler inlägg om det. Vilka bilder vi använder… Skriv så tangentbordet glöder! =)