I Ängelholm träffas personal från fritidshemmen på våra olika rektorsområden med jämna mellanrum för att arbeta med att förbättra samverkan mellan skola/fritidshem samt för att skapa möjligheter till gemensam kompetensutveckling. Förra terminen arrangerades ett TeachMeet där alla områden visade goda exempel. Denna termin blev det fokus på “skapande och estetiska uttrycksformer. Efter inventering i arbetsgruppen bildades en projektgrupp som arbetade fram förmiddagens program. Förmiddagen innehöll tre olika aktiveter; drama, dans samt levande verkstad. Tillsammans med Kulturskolans dans- och dramapedagoger, ateljerista från Hjärnarps Ro samt IKT-pedagoger från RIKT arbetade de under en förmiddag i blandade grupper. Efter teori och praktik i grupperna är målet att varje rektorsområde delar med sig av kunskaper/erfarenheter från dagen och omsätter det till praktik i sina verksamheter.
Drama
I den gamla tingssalen tog Kulturskolans dramapedagog Karolina Persson emot personalen från olika fritidshem och rätt snart var gruppen igång med olika dramaövningar. Det var mycket rörelse och aktivitet både med och utan musik. Det handlade mycket om kroppspråk, karaktärsgestaltning och improvisationer i olika möten.
I slutet av passet filmades små sekvenser in och förmiddagen avslutades med redigering av filmerna. IKT-pedagog Göran Söderlund visade hur man arbetar på bästa sätt och gick också igenom skillnaden mellan teater/drama och film som pedagogiskt verktyg.
Dans
Kulturskolans danspedagog Anne-Marie Johansson startade sitt pass i danssalen, det blev uppvärmning av både kropp och tanke med hjälp av olika musikstycken. Efter hand så bildades olika grupperingar och genom att sätta ihop olika typer av rörelser skapade gruppen en gemensam dans. IKT-pedagogerna Andreas Johansson och Molly Karlsson hade satt upp en stor greenscreen och grupperna filmade sedan varandras danser. Som avslutning redigerades filmerna i en greenscreenapp och danserna förflyttades till olika delar av världen, Times Square, en härlig sandstrand i Karibien, en stolsits eller Ängelholms torg.
Levande verkstad
Ateljerista Petra Nilsson och IKT-pedagog Rose-Marie Karlsson höll i denna aktivitet. Petra inledde med att berätta om förskolans sätt att arbeta med Hundraspåkligheten där materialet talar till barnet och man skapar förutsättningslöst med det. Petra visade även bilder från sitt arbete för att ge inspiration till deltagarna.Temat för dagen var Tillsammans där hållbar framtid avspeglades även i materialet. Fyra grupper bildades och gick till olika stationer för att tillsammans inspirera och vara en del i det gemensamt arbete. På de fyra olika stationerna arbetades med olika återbruksmaterial, kermiklera, färg, trä och teknik. Bland annat användes appen iMotion där man skapade en filmsekvens som synliggjorde hur man bygger upp en mandala. Kreativiteten flödade och många pedagogiska dialoger kring arbetssätt lyftes fram.
Under hela förmiddagen dokumenterades det med både filmer och bilder som delades i gemensam yta på Gafe. Avslutningsvis gjordes en film i gruppen och fritidspedagog Joakim Bergman instruerade deltagarna i iMovie.
Kommentera